Jakupi: Poziv dijaspori da glasa u drugom krugu je zloupotreba, iseljenici se u velikoj većini neće odazvati

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 2. aprila, u štabu Đukanovića računaju na veći dolazak glasača iz dijaspore kao i na veću izlaznost u sredinama gdje žive manje brojni narodi

60115 pregleda 113 komentar(a)
Detalj sa glasanja u prvom krugu predsjedničkih izbora 19. marta, Foto: Boris Pejović
Detalj sa glasanja u prvom krugu predsjedničkih izbora 19. marta, Foto: Boris Pejović

Poziv dijaspori da glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori je zloupotreba i iseljenici se u velikoj većini neće odazvati, tvrdi vršilac dužnosti (vd) pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Arben Jakupi.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) očekuju mnogo veću podršku naših iseljenika njihovom kandidatu Milu Đukanoviću 2. aprila.

Po procjeni uprave, u dijaspori ima oko 150.000 građana s pravom glasa u Crnoj Gori, ali od toga trećina otpada na zemlje regiona, a ostatak na Evropsku uniju i Ameriku.

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 2. aprila, u štabu Đukanovića računaju na veći dolazak glasača iz dijaspore kao i na veću izlaznost u sredinama gdje žive manje brojni narodi.

S druge strane, u Upravi za saradnju s dijasporom tvrde da se naši iseljenici na ovaj način zloupotrebljavaju.

"Jako su uznemireni time što se guraju u jedan koš i jako su uznemireni što određene političke partije žele od njih da naprave, da kažem, jednu grupaciju koja služi za kupovinu, kojoj će jedna politička partija da plati putne troškove, ili recimo određena sredstva, kako bi došli da glasaju", istakao je Jakupi.

Jakupijeva Stranka pravde i pomirenja (SPP) podržala je kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

On ne očekuje masovniji dolazak dijaspore jer se, kako tvrdi, ne radi o nekom pitanju od nacionalnog interesa, niti se odlučuje o tome ide li Crna Gora evropskim putem ili u izolaciju.

"Vjerujte da je dijaspora totalno mirna i neće doći, ne ti džepovi, kako su najavljeni, nego neće doći ni dvije hiljade ljudi. I vjerujte da brojka koju očekuje Đukanović neće biti toliko na njegovoj strani, već da i naša dijaspora razumije ove procese i da žele da konačno i Crna Gora postane članica EU", rekao je Jakupi.

O značajnom rezervoaru glasova za drugi krug, govorio je upravo Đukanović u izbornoj noći, a iz njegovog DPS-a poručili su da nije bilo potrebe da se dijaspora, odnosno taj rezervoar birača "poteže" 19. marta.

U Upravi nemaju precizne podatke o broju crnogorskih građana s pravom glasa van granica Crne Gore, ali iznose procjene.

"Ta brojka je nekih 150 hiljada građana. Možda je nekih 50 hiljada u zemljama regiona, a 100 hiljada su u zemljama Evrope i Amerike", poručio je Jakupi.

U međuvremenu, predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić tvrdi da se desetine hiljada građana Kosova koji tamo žive, rade i glasaju, nalaze i u biračkom spisku Crne Gore. Poziva ih da ne glasaju u drugom krugu izbora jer je to suprotno crnogorskom Ustavu i zakonima.

Milatović je danas saopštio da je više od 100 hiljada građana napustilo Crnu Goru zbog pogrešne politike Đukanovića, poručujući da oni ne žive u džepovima, i da nijesu rezervoari koji služe za manevar na izborima.

Jakupi otkriva da je samo na osnovu doznaka, prošle godine u Crnu Goru od dijapore stiglo blizu milijardu eura.

Iz Uprave podsjećaju kako je iz dijaspore već u prvim danima kovida stiglo milion eura donacija, i poručuju da je smještanje iseljenika u kontekst izbora - njihovo udaljavanje od Crne Gore.

Bonus video: