Ivanović: Nova gradska uprava da stavi moratorijum i zaustavi bjesomučno iživljavanje nad Goricom

Sa druge strane Gorice, stopirani su radovi kompanije Okov na objeku iznad hotela "Zija". Kako saznaje televizija Vijesti, radovi su zaustavljeni do izmjene projektne dokumentacije i pribavljanja nove saglasnosti

14151 pregleda 8 komentar(a)
Ivanović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Ivanović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Građani, među njima i Aleksandar Tomašević protestovali su više puta protiv gradilišta zgrade na Gorici, iznad hotela "Ambasador", ka Spomeniku Partizanu - borcu. Priznajući da zgradi tu nije mjesto, čak je i Glavni grad pokušavao sa investorima da uradi razmjenu parcela, ali nije uspjelo...

Aleksandar Tomašević kaže da je ovo "pravi primjer, te parcele i ostale, prava razmjera korupcije i kriminala u urbanizmu i uništavanju životne sredine i prostora. Nije spratnost više dva i potkrovlje, nego četiri. Zgrada od četiri sprata dolazi do visine Spomenika, to je ludost na 50m od Spomenika".

Sa druge strane Gorice, stopirani su radovi kompanije Okov na objeku iznad hotela "Zija". Kako saznajemo, radovi su zaustavljeni do izmjene projektne dokumentacije i pribavljanja nove saglasnosti.

Reditelj i član Udruženja ljubitelja Gorice Mladen Ivanović podsjeća kako je sve počelo, "prije 15 godina i više, dok je na čelu bio Miomir Mugoša, napravljen je jako štetan DUP “Nova varoš 2”, na osnovu kojega svi ovi koji uživaju prava, da rade zločine nad Goricom, ih zapravo rade. Desetak godina kasnije, izmjenama i dopunama tog DUP-a, 2018, da se još više pritisne, da se podigne spratnost tih objekata. Da Gorica bude okružena sa svih strana".

A mještani su ustali protiv gradnje velike zgrade od četiri sprata, sa čak 40 stanova na kraju Beogradske ulice. Nakon urušavanja dijela iskopa, kažu da je sada mirno...

Vlasnica kuće Lidija Vukčević je kazala da, "oni trenutno sanirali jesu dio naše ograde, završavaju je, a ostalo, moramo čekati da vidimo šta će državni arhitekta da nam kaže".

I ovdje je u toku izmjena projektne dokumentacije. Kako se očekuje, tu će se ipak graditi objekat, ali manje spratnosti.

A ljubitelji Gorice poručuju da privatni interesi grupice ljudi ne mogu biti ispred interesa više od 200.000 građana Podgorice.

Tomašević poručuje da "investitori mašu papirima, “imamo sve dozvole”, neko im je omogućio da takav haos naprave, ne može im niko ništa, bukvalno privatni interes".

Ivanović dodaje da je rješenje "da se jednom za svagda, nova gradska uprava sada kada dođe vrlo brzo, da se stavi jedan moratorijum i da se zaustavi to bjesomučno iživljavanje nad Goricom i da onda vidimo i uđemo u pravne akte".

Ivanović i Tomašević na kraju zaključuju da nismo uspjeli da zaštitimo brdo u centru grada.

Ivanović je naglasio "to je posa' države, ako nema države, onda moramo mi i tako ukrug..."

Tomašević ističe da "Podgorica, vjerujte mi, nema budućnost bez Gorice".

Bonus video: