Nikšić: LED sijalice za više od 10 hiljada stubova, dio građana nezadovoljan jačinom svjetiljki

Projekat zamjene javne rasvjete vrijedan 9 i po miliona eura, vodi se po modelu gdje Opština neće izdvajati dodatni novac, već će se isplaćivati iz uštede struje

10391 pregleda 22 komentar(a)
Zamjena rasvjete, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Zamjena rasvjete, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Zamjena javne rasvjete pomak je na koji se u Nikšiću odavno čekalo.

Na ukupno 10.765 stubova, umjesto starih, postavljaju se led sijalice, a krenulo se od centra prema prigradskim naseljima. Iz Opštine su ubijeđeni da su našli dobar model.

Vidak Krtolica iz sekretarijat za komunalne poslove Opštine Nikšić, kazao je da "Nikšić izlazi iz mraka definitivno. Sad kad to riješimo, bićemo mirni 20 godina".

Toliko traje garancija za nova sijalična grla. Projekat zamjene javne rasvjete vrijedan 9 i po miliona eura, vodi se po modelu gdje Opština neće izdvajati dodatni novac, već će se isplaćivati iz uštede struje. Krtolica kaže da će ona godišnje iznositi pola miliona.

Krtolica dodaje da će potrošnja "sa 7.800 megavat časova godišnje na 1.800 mWh, ili sa 650.000 eura računa za struju doći ćemo do ispod 150.000 eura godišnje. Ta ušteda će ići kao rata za javnu rasvjetu".

Dosta gradskih kvartova I ulica dobilo je nove sijalice, a zadovoljni su uglavnom tamo gdje rasvjeta godinama unazad nije najbolje funkcionisala.

"Je li bilo bolje nego prije? Nama konkretno jeste, dio šetališta kod gimnazije, trojka, dvojka I jedinica. Za ostale ne znam. Tu je ranije bio problem sa osvjetljenjem", kazala je jedna od građanki.

Mještanin Nikšića je dodao da je "generalno loše osvijetljeno, ali kako su postavili led rasvjetu mnogo je bolje. Gdje je pomak? Ovdje u kvartu kod bolnice".

"Ovo u Dragovoj luci je sad dobro, ovo oko stadiona", kazala je jedna od prolaznica.

Jedan broj građana nezadovoljan je jačinom novih svjetiljki, pa apeluju na lokalnu upravu da pojača broj stubova.

"Ja živim tu, a auto mi se ne vidi ispred zgrade. Prije se moglo vidjeti. Nije to jako, mnogo pada dolje", kazao je jedan od građana.

Građanka Nikšića je poručila, "mijenjali jesu, ali još to nije dovoljno. Posebno u prigradskim naseljima".

"I u mojoj ulici su postavili, ali opet nije to onako kako bi moralo biti", kazao je jedan od prolaznika.

Iz sekretarijata za komunalne poslove kažu da osluškuju primjedbe građana I da će se postarati da tamo gdje je neophodno povećaju broj stubova. Predviđeno je da posao bude gotov do kraja juna.

Bonus video: