Adžić najavio nova hapšenja: Možda nećemo imati ovako značajna imena, imaćemo profesionalnu instituciju

"Presudnu ulogu pored Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljena imao je i međunarodni faktor gdje smo iz Europola dobili podatke i ovo je samo početak...", rekao je ministar unutrašnjih poslova u Vijestima u pola 7

71872 pregleda 107 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Akcija u kojoj su uhapšeni pripadnici Uprave polcije je završni udarac mafiji, a državni organi i policija biće očišćeni od njihovih kadrova, kazao je gostujući u Vijestima u pola sedam ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

On je kazao da su od partnera u Briselu "dobili podršku za ono što radimo".

"Presudnu ulogu pored Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljena imao je i međunarodni faktor gdje smo iz Europola dobili podatke i ovo je samo početak i u budućem periodu možemo očekivati nova hapšenja. Možda nećemo imati ovako značajna imena... ali imaćemo jednu profesionalnu instituciju", rekao je Adžić.

On je naveo i da će funkciju čelnika Sektora za borbu protiv kriminala u Upravi policije umjesto Dejana Kneževića, koji je uhapšen zbog sumnje da je dio organizovane kriminalne grupe, privremeno obavljati "gospodin Šćepanović iz Specijalnog policijskog odjeljenja", do izbora novog pomoćnika, odnosno do konkursa.

"To je privremeno rješenje dok se na osnovu konkursa ne izabere novi pomoćnik direktora Uprave policije. Imaćemo provjere svih službenika koji dolaže na najodgovornija mjesta u Upravi policije. Ščepanović je čovjek koji uživa veliko povjerenje SDT-a i koji među kolegama, koje obavljaju najsloženije poslove u ovom trenutku, ima izuzetno značajan kredibilitet", rekao je Adžić.

On je kazao i da nije zapečaćen čitav sektor Sektora za borbu protiv kriminala, i da je Specijalno policijsko odjeljenje dio tog sektora.

"Jedno od devet odsjeka koji postoje u okviru tog sektora, jesu zapečenje neke kancelarije, ali je to mali broj. Radi se o nekih desetak službenika, a sektor broji 284 ili 285 službvenika. Prema novoj sistematizaciji taj sektor bi trebalo da ima oko 504 ili 505 aslužbenika. To znači da je jedan manji broj službenika iz tog sektora zaista onaj za koji se sumnja da su problematični kadrovi", rekao je Adžić.

Adžić je naveo da od kada je na čelu MUP-a on do sada nije zaposlio "gotovo nijednog službenika UP".

Istakao je i da su za vrijeme Kneževića napravljeni najveći iskoraci u borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

"Sve ono što se desilo u protekle dvije godine desilo se između ostalog i što je na tom mjestu bio gospodin Knežević. Nemojmo da zaboravimo da smo u tom periodu imali najveće zapljene kokaina u istoriji Crne Gore, da smo preko 95 članova organizovanih kriminalnih grupa porocesuirali, zahvaljujući između ostalog i Kneževiću. U tom dijelu ne možemo reći da nije bilo rezultata... Da li je neko u međuvremenu ili od samog početka imao instrukciju da za određene predmete, ljude, odluke pravi opstrukcije, ostaje da se utvrdi na svim organima koji treba da to ispitaju", rekao je Adžić.

Komentarišući odgovornost direktora Uprave policije Zorana Brđanina, ministar unutrašnjih poslova je kazao da će preispitati kompletan događaj.

Upitan da li će smijeniti Brđanina, rekao je da će razgovarati s njim u ponedjeljak.

"Imaću razgovor u ponedjeljak i nakon toga imaćemo konkretniji odgovor. Neka javnost procijeni da li snosi odgovornost. Moj utisak je da svakako mora postojati neka vrsta odgovornosti s obzirom na to da je to dugogodišnji saradnik (Knežević) i predlog koji je pošao od Brđanina. Ali Brđanin ne može biti odgovoran za postupak svakog policijskog službenika", rekao je Adžić.

Komentarišući novootkrivene slučajeve policijske torture, on je rekao da bi mediji prilikom objavljivanja fotografija torture trebalo da navedu i kada se to dešavalo.

"Mnogi građani misle da su fotografije iz sadašnjeg perioda. Ovo su fotografije koje su nastale prije dvije ili više godina...", rekao je Adžić.

Dodao je i da na osnovu iskaza tužilaštvo pokrene odgovarajuće procedure.

"Radujem se što je vrhovna državna tužiteljka Tatjana Begović pozvala da se preispitaju svi predmeti. To će biti put da suzbijemo ovakve stvari. Moramo sankcionisati sve koji su mimo zakona prekoračivali ovlašćenja", rekao je Adžić.

Na pitanje ima li aktivnih službenika u Upravi policije sa objavljenih fotografija, odgovorio je potvrdno.

"U radnom odnosu da, da li su raspoređeni, ne", naveo je Adžić.

Bonus video: