Vrijeme jeftinih kredita nije prošlo, nadaju se povoljnijim uslovima u drugoj polovini godine

Ko se sada odluči za zajam kod banke, vjerovatno je da neće proći kao Ljiljana, jer su, zbog inflacije kamate veće

7438 pregleda 4 komentar(a)

Inflacija koja uveliko pokazuje zube te njene uticaje osjećamo gotovo pri svakoj kupovini, nije zaobišla ni bankarski sektor.

Podgoričanki Ljiljani Crnčević preostalo je još godinu dana kako bi otplatila svoj stambeni kredit, koji je 2006. godine uzela po kamatnoj stopi od četiri posto.

"Moj kredit je bio vezan za Euribor i on je u početku rastao, tako da je meni rata bila 125 i ona je rasla do 175 eura. Onda je došlo do pada Euribora, i meni je na sreću ta rata bila, 15 godina, 125 eura. Sad je porasla, zadnja tri mjseca, možda nekih pet eura, bio je rast Euribora. Inače, to je stagniralo na 125 eura. Sve je to bila lutrija", kaže Crnčević.

Ko se sada odluči za zajam kod banke, vjerovatno je da neće proći kao Ljiljana, jer su, zbog inflacije kamate veće.

"U stambenim kreditima kada su fiksne kamate u pitanju, 5,79% dok kada pričamo o gotovniskim tu je kamatna stompa već od 6,79 za gotovinske kredite sa hipotekom, i od 7,49 bez hipoteke", rekao je Relja Đurović, direktor sektora stanovništva Erste banke.

Rukovodilac filijale CKB Marko Golović navodi da prioritetno nude fiksne kamatne stope.

"Ako pričamo o stambenim one se kreću od 5,40 do 5,99 pošto zavisi od nekoliko faktora, od čega je najvažniji bonitet odakle dolazi klijent iz same firme, bonitet klijenta i iznos. Ako govorimo o potrošačkim, imamo praksu ako je veći iznos da nudimo nižu kamatnu stopu, i u ovom trenutku kreću se u rasponu od 7, 59 do 9,39 posto", kaže Golović.

Međutim, krediti se i dalje traže.

Iz banka se nadaju da će već u drugoj polovini godine biti povoljniji uslovi.

Bonus video: