Vlada za 6,3 miliona eura kupila od Atlas banke blizu 2.800 kvadrata za potrebe državnih organa

U nevladinoj organizaciji Akcija za socijalnu pravdu ovaj posao smatraju nedopustivim u doba kada se država zadužuje po vrrlo nepovoljnim uslovima. Smatraju da je bilo prečih stvari, a podsjećaju da ni zgrada koju je Vlada Duška Markovića kupila za gotovo devet miliona eura još nije useljena

19525 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

U blizu 2.800 kvadrata, koje je aktuelna Vlada kupila od Atlas banke u stečaju, smjestiće se, između ostalog, Državna revizorska institucija. Vladin zaključak iz novembra prošle godine, realizovala je Uprava za katastar i državnu imovinu, odakle su Televiziji Vijesti saopštili detalje ugovora.

"Predmet kupoprodaje je poslovni prostor koji se sastoji od tri etaže i to, prva etaža iznosi 918, druga 941 i treća 866 kvadrata i 50 parking mjesta površine 11 i 12 kvadrata. Predmetni prostor je kupljen u sivoj fazi i tek treba da se pokrene postupak za adaptaciju u skladu sa potrebama Državne revizorske institucije koja će koristiti dvije etaže dok će treća biti oprijedijeljena za neku od institucija za koju se trenutno plaća zakupnina", kazao je Balša Begović iz Uprave za katastar i državnu imovinu.

Iz Ministarstva finansija saopštili su polovinom ovog mjeseca da je za ovaj prostor izdvojeno šest miliona i 300 hiljada eura, a iz Akcije za socijalnu pravdu ističu da je cijeli posao završen pod velom tajne.

"Proizilazi da ste vi kvadrat plaćali preko 2.000 odnosno 2.300 eura, to je prosto nedopustivo. Vi ste mogli da trgujete mnogo više kvadrata i da na taj način smjestite znatno veći broj državnih organa. Već od januara se troši novac od ekonomskog državljanstva, koji je sa računa prebačen u trezor, dakle, troši se za tekuću potrošnju. S obzirom na činjenicu da država jako teško može da se zaduži i na tu ogromnu rupu u javnim finansijama, svakako je bilo potrebnijih stvari u ovom času", smatra Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

Mrdović posebno problematizuje to što je cijeli posao sklopljen u toku stečajnog postupka u Atlas banci.

"Samim tim Uprava za katastar i državnu imovinu nije sprovela tender, a zna se šta znači tender - kada vi objavite kupovinu odnosno tražite neki prostor na tenderu, onda to znači da ćete moći postići i povoljniju cijenu jer imate i veću konkurentnost. U ovom slučaju to sve je izostalo", kaže Mrdović.

Uz sve to, u Akciji za socijalnu pravdu, kažu da je i ovog puta kupljen nedovršen prostor, dvije godine nakon što je Vlada Duška Markovića u doba korona - krize za gotovo devet miliona kupila takođe nedovršenu zgradu u užem centru grada.

"2023. godine smo u situaciji da ta zgrada nije useljena, i ne samo što nije useljena, nego treba još prilično para da se adaptira taj prostor i da onda možete da uselite neke od državnih organa", naglašava Mrdović

Iz Vlade su pojasnili da je prostor od Atlas banke u stečaju kupljen kako bi se uštedjelo na zakupu prostora za državne organe. Iz Uprave za katastar otkrivaju da se mjesečno za to izdvaja preko 188 hiljada eura i da će ušteda od kupovine zgrade Atlas banke u stečaju biti poznata kada Vlada precizira koji će se tačno državni organi u nju useliti.

Bonus video: