"Evropi sad najviše odgovara što su parlamentarni izbori već u junu"

Gosti Boja jutra o ishodu jučerašnjih predsjedničkih izbora

16712 pregleda 10 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Predsjednički izbori su svojevrsna uvertira u parlamentarne izbore, a Pokretu Evropa sad najviše odgovara što su oni zakazani već za 11. jun, kazao je u Bojama jutra Ognjen Mitrović iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Kazao je da se može pretpostaviti da će birači "nošeni euforijom" sa predsjedničkih i lokalnih izbora ponovo pružiti značajnu podršku toj stranci i na parlamentarnim.

Mitrović je, u Bojama jutra na TV Vijesti, rekao da je za demokratski razvoj pozitivno to što je potvrđena demokratska smjenjivost vlasti. "Taj ciklus bi bio zaokružen isključivo formiranjem stabilne vlade, koja će nastaviti putem EU integracija i razvojem crnogorskog društva kao građanskog i društva vladavine prava", istakao je on.

Mitrović
Mitrovićfoto: TV Vijesti

Biljana Papović iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) kazala je, komentarišući jučerašnji rezultat, kazala da je na lokalnim izborima u Podgorici postalo jasno da je odmjer političkih snaga postao drugačiji od onoga što imamo u izvršnoj vlasti.

"Građani su odlučili da izaberu program koji je bio u ponudi, situacija je možda po prvi put bila obojena ekonomskim temama, obećanjima za brži ulazak u EU", navela je ona.

Rekla je da je pobjeda Milatovića bila očekivana nakon prvog kruga predsjedničkih izbora.

Borislav Đurišić iz Inicijative direktne demokratije kazao je da se tokom sinoćnjeg obraćanja Mila Đukanovića vidjelo da nije lako podnio poraz.

"Ljudi koji su bili oko njega, jasno su se vidjeli izrazi na njihovim licima, takođe i grupa koja nije dozvolila postavljanje pitanja... Vidjelo se da nisu uživali u tom porazu", rekao je on.

Darvin Murić, urednik portala Raskrinkavanje.me, kazao je da je izborni dan bio iznenađujuće miran kada su u pitanju dezinformacije, ako se izuzmu marginalni portali iz Srbije.

"U prvom krugu smo imali lažna istraživanja skoro svakog dana", podsjetio je, rekavši da je kampanja, kada su u pitanju dezinformacije, bila intenzivnija od lokalnih izbora, ali ne na nivou parlamentarnih izbora 2020. i lokalnih izbora u Nikšiću.

Bonus video: