Stomatolozi preoterećeni, rade bez granica: skoro 15 godina nije raspisana nijedna specijalizacija

Vuksanović poručio da je 190 ordinacija potpisalo ugovor sa Fondom, a da samo tri nisu, što Duborija vidi kao problem jer će te osiguranike morati da preuzmu i onako opterećeni doktori

5945 pregleda 2 komentar(a)

Situacija je veoma teška što se tiče stomatoloških i ugovaranja, a mi smo u razgovoru sa Fondom za zdravstveno osiguranje ukazali na probleme koje imamo, rekla je u Bojama jutra predsjednica Strukovnog sindikata zaposlenih u stomatološkoj službi Anđelka Duborija.

Ističe da su ugovori takvi da stomtolozi rade bez granica.

"Vi kod pedijatra ili kod ljekara opšte prakse ne možete da se registrujete, kažu vam da je zauzeto. Kod stomatologa ne postoji limit, uveden je neki negativni koeficijent koji čini veliku štetu. Struka je u potpunosti urušena. 15-ak godina nijedna specijalizacija nije raspisana", kaže Duborija.

Dodaje da je 2008. godine, kad je sprovedena reforma, bilo divnih obećanja.

Predsjednik Stomatološke komore Vladimir Jovetić krajem prošle nedelje obavijestio je javnost da stomatolozi prekidaju pružanje usluga osiguranicima Fonda.

To je, objašnjava pomoćnik direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Zdravko Vuksanović, uslijedilo na dan kada su istekli važeči ugovori između FZO i ordinacija.

"Od 1. aprila imamo veliki broj zaključnih ugovora, oko 190. Fond je raspisao javne pozive , nakon provjere dokumentacije zaključeni su ugovori. Samo tri ordinacije nisu ponovo zaključile ugovor", kaže Vuksanović.

Dodaje da su u prethodnom periodu imali tri intenzivna sastanka i imali određene zaključke, napravili plan djelovanja i poboljšanja uslova.

Duborija poručuje da to što samo tri ili pet ordinacija nije potpisalo ugovor stvara dodatni pritisak i problem.

"To što samo tri ili pet ambulanti nije produžilo ugovor na tržištu znači gubitak stomatologa za desetak hiljada osiguranika. Radi se o ugovaračima koji su imali jako velik broj registrovanih lica koji nisu mogli da podnesu pritisak rada i težinu uslova rada", poručila je.

Bonus video: