Građani blokirali put Berane - Plav na pola sata zbog sječe šuma: "Koncesionari nam prave velike probleme"

"Predsjednik Vlade je u Beranama rekao da će biti "stop šumskoj mafiji". Želim i ako se nešto dodijeli koncesionaru, ali da imamo benefit i dobrobit naša opština i naš kraj, a ne neke 100 hiljada eura u odnosu na dva, pet ili više miliona eura. Ovo nam je zadnja šansa", kazao je Babović

10397 pregleda 7 komentar(a)
Detalj blokade, Foto: Printscreen/TV Vijesti
Detalj blokade, Foto: Printscreen/TV Vijesti

Stanovnici 18 mjesnih zajednica iz Andrijevice i okolnih opština blokirali su put Berane - Plav na pola sata, kako bi skrenuli pažnju na, kako kažu, nekontrolisanu sječu šuma i uništenje njihovih puteva.

Predsjednik MZ Košutići iz Andrijevice Vučelja Vučeljić kazao je "da prioritet imaju građani, da građani imaju taj ogrjev, da ga plate pošteno i da imaju ogrijev od 10-ak kubika, drugo da građani koji proširuju svoja poljoprivredna gazdinstva, to malo naroda što je ostalo da ima mogućnost sagradi tor, štalu, objekat, kuću od te šume, a to je prosto nemoguće, bar u prethodnim godinama".

Mještani potkomovskih sela ističu da ako se nastavi ovako, napraviće se još veća šteta.

Predsjednik MZ Kralje iz Andrijevice Milutin Đurković istakao je da je "kompletna infrastruktura je nastradala u ovom dijelu. Preko Trešnjevika, znači nemoguće je proći, nije to samo da su u pitanju šume, nego i nekategorisani putevi, koncesionari nam prave velike probleme, kompletno su nam devastirali vodovod u mjesnoj zajednici Kralje".

Mještanin sela Alja iz Andrijevice, Mileta Mišković kazao je da "ako se vrši sječa i probijaju putevi, to će da dođe do tih katastrofa i klizišta i vode su presušile, u Žari đe su posjekli šumu, pet, šest godina šumsko, presušili su izvori. Ili da se iselimo, pa neka prođe ko kuda hoće".

Ponavljaju da decenijama jedino koncesionari imaju koristi

Sveto Babović iz Andrijevičkog sela Konjuhe, naglasio je da je "predsjednik Vlade u Beranama rekao da će biti "stop šumskoj mafiji". Želim i ako se nešto dodijeli koncesionaru, ali da imamo benefit i dobrobit naša opština i naš kraj, a ne neke 100 hiljada eura u odnosu na dva, pet ili više miliona eura. Ovo nam je zadnja šansa. Posebno koncesionaru upućujem poruku, on je naš komšija, brat, drug, kum, prijatelj, da ostavi naše šume, da ostanemo drugovi i prijatelji".

Mještani su najavili da se protesti nastavljaju, dok se zahtjevi ne ispune.

Bonus video: