Počinju maturski ispiti: "Pripremala sam se jedan dan", "posljednja nedjelja pod velikim naporom"...

"Članovi uprave, pedagozi, logopedi, nastavnici i dodatno da je Ministarstvo prosvjete vodilo računa o odlaganju mobilnih telefona i pametnih telefona kako bi se korektnost samog ispita sprovela do kraja", kazala je direktorica Gimnazije "Slobodan Škerović"

4593 pregleda 1 komentar(a)
Detalj pred polaganja, Foto: Prinscreen/Boje jutra
Detalj pred polaganja, Foto: Prinscreen/Boje jutra

Budući studenti farmacije i arhitekture, maturanti podgoričke Gimnazije, Aneta i Matija, iako osjećaju tremu, ističu da su spremni za maturski ispit.

"Uzbuđenost smo osjetili, napetost, vidimo druge učenike kako obnavljaju, i preispitujemo se možda nijesmo spremni koliko oni, i javi se strah, jer zbog fakulteta, maturski nam je važan, ja lično sam se spremala dvije tri nedjelje, a posljednja je bila pod velikim naporom", kazala je učenica Aneta Ilinčić.

Matija Đukić je istakao da se nada "više gramatičkih pitanja...."

I Aleksa Vujošević, koji planira da studira u Americi, kaže da je prethodni period iskoristio da obnovi gradivno.

"Najviše sam se spremao o djelu Gorski vijenac, spremao sam se nekih dvije nedjelje, išao sam na nastavu, sve sam pratio. Tako da oćekujem neku 3, 4", kazao je Vujošević.

Za razliku od svih vršnjaka, Marina ističe da se oslanja na svoje znanje.

"Iskrena da budem pripremala sam se jedan dan, oslonila sam se na svoje znanje iz književnosti i jezika, jer imamo odličnu prof, koja nas fino sprema, i nije da nemam neku tremu, jer se meni za moj fakultet ne boduje maturski tako da radim ga zbog sebe", kazala je učenica Marina Božović .

Gimnazija Slobodan Škerović spremno je dočekala početak polaganja ispita zrelosti,a ove godine, kako ističe i Ministar prosvjete, uvedene su i određene novine.

Direktorica Gimnazije "Slobodan Škerović" Biljana Vučurović je saopštila da je sve "bilo spremno, nije nam prvi put, naš školski koordinator je zadužen za sve, tradiiconalni naši dežurni profesori koji su vrlo odgovorni, tako da mi smo svi tu, dobili smo neke nove stvari, a to je da je ispit organizovan tokom radne sedmice, i da imamo još jednog test administratora koji predstavlja Ispitni centar, a on je iz drugih škola, to su članovi uprave, pedagozi, logopedi, nastavnici i dodatno da je Ministarstvo prosvjete vodilo računa o odlaganju mobilnih telefona i pametnih telefona kako bi se korektnost samog ispita sprovela do kraja".

Ministar prosvjete Miomir Vojinović poručio je da "ove godine radi dodatne kontrole imamo i predstavnike Ispitnog centra, i supervizora, želim da naglasim i ovom priliku činjenicu da su u susret održavanju ovih ispita, održani sastanci sa svim direktorima, kako osnovnih tako i srednjih, kako bi ovaj ispit protekao kako svi očekujemo. Moram da istaknem da su danas prisutni u svakoj škloli i predstavnici Ministarstva prosvjete tako da sam siguran da će naša djeca pokazati ono što su naučili učeći sve ove godine".

Naredno testiranje predviđeno je za 10. maj kada će pokazati znanje iz engleskog jezika.

Bonus video: