Ljutica: Zamišljeno je da izabrani ljekar nosi 80 odsto posla u zdravstvenoj zaštiti, međutim to danas nije zaživjelo

"Ne zbog toga što su ideje bile loše već, zato što je bilo brojnih nerazumijevanja, i nekoliko koraka koji su napravljeni tokom samog procesa pravljenja jakog izabranog ljekara", kazao je Ljutica

10904 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Prinscreen/Boje jutra
Foto: Prinscreen/Boje jutra

Zamišljeno je da okosnica primarne zdravstvene zaštite bude izabrani ljekar koji će nositi 80% posla u cijeloj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, međutim to danas nije zaživjelo, kazao je za "Boje jutra" doktor i izabrani ljekar Igor Ljutica.

"Ne zbog toga što su ideje bile loše već, zato što je bilo brojnih nerazumijevanja, i nekoliko koraka koji su napravljeni tokom samog procesa pravljenja jakog izabranog ljekara", kazao je Ljutica.

On je podsjetio na problem u strukturi tima izabranog ljekara, u kojem se nalaze medicinska sestra i izabrani ljekar.

"Danas imamo situaciju da medicinske sestre umjesto da rade kvalitetnu trijažu i da su ispred ljekarske sobe ili ambulante, one rade na šalterima", dodao je Ljutica.

Koncept izabranog ljekara je bio dobro osmišljen ali nije zaživio jer nije imao podršku cjelokupnog sistema, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Slađana Ćorić.

"Zakonskim rješenjima mi nismo mogli da damo veća ovlašćenja izabranom ljekaru, ali smo mogli da mu omogućimo dobar rad kroz prozakonske akte", kazala je Ćorićeva.

Bonus video: