Vuković: Rješenje za vršnjačko nasilje je u prevenciji i u radu sa djecom

Direktor osnovne škole "Štampar Makarije" iz Podgorice Novica Gačević kazao je da je važno uočiti nasilje i prepoznati o kojem obliku nasilja je riječ

6133 pregleda 4 komentar(a)
Krsto Vuković, Foto: Screenshot/Youtube/Vijesti
Krsto Vuković, Foto: Screenshot/Youtube/Vijesti

Tri šesnaestogodišnjaka iz Podgorice, prije par dana, bili su žrtve nasilja desetak vršnjaka koje i ne poznaju.

Otac jednog od njih, ornitolog Darko Saveljić objavio je na svom Fejsbuk profilu da je slučaj prijavio policiji i da čeka reakciju tužilaštva. Ovom događaju prethodio je slučaj nasilja u podgoričkoj školi "Branko Božović", kada je učenik donio nož u školu i u dvorištu prijetio mlađoj djeci.

Kazna za to je niža ocjena iz vladanja.

Još jedan slučaj nasilja dogodio se i u dvorištu osnovne škole "Lovćenski i partizanski odredi" na Cetinju. Djevojčica od 11 godina napala je svoje drugarice iz odjeljenja, dok je njena majka na to, kako se tvrdi u prijavi, podstrekivala.

Direktor Srednje mješovite škole "Danilo Kiš" iz Budve i sociolog Krsto Vuković kazao je da je društvo neprekidno u promjenama, kao i vrijednosni obrasci ponašanja i školske strategije, dodajući da je sama porodica kao institucija u krizi.

"Sve je više disfunkcionalnih porodica i samohranih roditelja što otežava vaspitanje djece i može se odraziti na način da dovede do nasilja, kako u porodici tako i u školi", objasnio je Vuković.

On smatra da postoje adrese kojima roditelji mogu i trebaju da se obrate ako primijete nasilje, i upućuje ih na uprave škola, razredne straješine, direktore i pedagoge.

Na pitanje da li je nasilje povećano Vuković nje mogao sa sigurnošću da odgovori ali je ubijeđen kako je ono vidiljivije te da je više energije posvećeno ovom pitanju od strane društva.

"Mi smo uspostavili nultu toleranciju i svakodnevno provjeravamo da li postoje sukobi koji bi mogli dovesti do vršnjačkog nasilja i što se tiče naše škole nema zabilježenih slučajeva vršnjačkog nasilja", kazao je Vuković.

Direktor Osnovne škole "Štampar Makarije" iz Podgorice Novica Gačević kazao je da je važno uočiti nasilje i prepoznati o kojem obliku nasilja je riječ.

"Moramo razlikovati da li je to fizičko, verbalno, društveno ili noviji oblik nasilja u digitalnoj sferi", dodao je.

Najzastupljenije je, kako on kaže, verbalno i nasilje u digitalnoj sferi, što zahtijeva hitnu rekaciju društva ali i roditelja.

Direktorica Osnovne škole "Marko Miljanov" u Bijelom Polju Tanja Damjanović rekla je da ponovljena, neprimjerena ponašanja zahtijevaju reakciju svih učesnika u nastavi.

"U svim školama, od 2020. godine postoje timovi za prevenciju nasilja i sprječavanja vandalizma, koji imaju jasna upustva o postupanju u određenim neprihvatljivim situacijama", objasnila je Damjanović.

Ona ističe ulogu porodice u vaspitavanju djece, ali kao bitne sudionike izdvaja i školu i društvo.

"U Bijelom Polju je održan sastanak direktora škola i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i dobili smo naznake da postoji mogućnost da se policajac vrati u dvorište škola", kazala je Damjanović.

Vuković je rekao da je upitno koliko bi tako nešto zaista pomoglo u sprječavanju nasilja u školama podsjećajući da za to još uvijek nema zakonskog uporišta, što je, kako on kaže, u više navrata i rečeno iz MUP-a.

"Rješenje je, po mom uvjerenju, u prevenciji i u radu sa djecom, organizovanju programa za đake i izgradnji prijatnog ambijenta, uz vođenjee računa o fizičkim parametrima", kazao je Vuković.

Dodao je i kako djeca koja su prepoznata kao ona koja su sklona nasilju moraju biti evidentirana i vidljiva i da se sa njima mora raditi.

Gačević je naglasio da je bitna komunikacija nastavnika i roditelja i nakon radnog vremena i pohvalio rad Savjeta roditelja, cijenići njihove napore u rješavanju problema.

"Pozivam na ljubav i razumijevanje u radu sa djecom", kazao je Gačević.

Bonus video: