Vaskrs sa porodicom iz Bijelog Polja: Da život gledamo ljepšim očima, ne osuđujemo, opraštamo i volimo se

"Ja volim kada farbamo jaja, idemo u crkvu, i kucamo se jajima", kazao je Kristijan

6298 pregleda 1 komentar(a)
Ofarbana jaja, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Ofarbana jaja, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Porodica Bajović iz Bijelog Polja Vaskrs tradicionalno proslavlja u svom domu.

"Poslije 40 dana posta, idemo u crkvu, pričešćujemo se. Poslije se mrsimo tako što pojedemo prvo jaje, pa onda ostalo. Gospod je raspet na krst i tako je preuzeo grijehe naše na sebe, poslije tri dana je vaskrsao i dao nam život novi, život vječni, samim tim proslavljamo ga sa velikom radošću", kazala je Slađana Bajović.

Vesko Bajović je kazao da se trude "da tradiciju prenesemo na djecu, koliko je god to teško u ovom vremenu, prvenstveno da ga proslavljuju u ljubavi, da sa ljubavlju pristupaju svakom prazniku, ne samo ovom".

A za najmlađe, ovaj praznik je poseban.

"Ja volim kada farbamo jaja, idemo u crkvu, i kucamo se jajima", kazao je Kristijan Bajović.

Praznično raspoloženje se najbolje osjeti sa rodbinom, komšijama i prijateljima.

Njihov komšija Luka Radović, kazao je da "i taj najradosniji dan u nedjelju dolazimo i širimo tu radost po ostalim kućama u naselju. To obično taj prvi dan, drugi dan, kod rodbine, ta dva tri dana se obiđemo svi."

Vaskrs počinje liturgijom, a bjelopoljska crkva Svetog Nikole, bila je mala da primi sve vjernike koji su željeli da joj prisustvuju.

Sveštenik Milosav Jovanović istakao je da je "suština naše vjere i naše riječi u vaskrsenju Hristovom, da svjedočimo po riječima apostola Pavla, ako Hristos ne vaskrsnu, uzaludna je riječ naša, uzaludna je i propovjed naša".

A Bajovići poručuju da treba da gledamo na život nekim ljepšim očima i da ne osuđujemo jedni druge, nego da opraštamo, volimo se i da svaki dan iskoristimo najbolje moguće.

Bonus video: