Ivana Mihajlović: Na pragu smo dogovora da se nedjeljom radi tokom ljetnje i zimske sezone

Zamjenica generalnog sekretara USSCG rekla da je postignut kompromis na nivou Socijalnog savjeta

24581 pregleda 538 reakcija 73 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović kazala je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti da su na pragu dogovora o ukidanju neradne nedjelje tokom ljetnje i zimske turističke sezone.

"Mogu reći da smo, poslije višegodišnjih pregovora, na pragu dogovora, odnosno da smo na nivou Socijalnog savjeta postigli kompromis, kako bi na najbezbolniji način, a uvažavajući karakter Crne Gore kao turističke destinacije i potrebu za daljim punjenjem budžeta, mogli da samo privremeno izmijenimo Zakon o unutrašnjoj trgovini - odnosno da uvođenjem novog člana, koji bi bio izuzetak za zimsku i ljetnju turističku sezonu (2023. i 2024. godine) - probamo testni period kako bi to izgledalo ukoliko u samo ograničenom vremenskom trajanju omogućimo rad nedeljom za vrijeme turističke sezone", rekla je Mihajlović.

Pojasnila je da bi se, ukoliko promjena bude usvojena, radilo o periodu 1. juna do 31. avgusta, odnosno od 1. decembra do 31. januara.

Navela je da bi mogli da rade u samo jednom objektu na nivou opštine i da bi za zaposlenog koji obavlja rad nedjeljom trebalo omogućiti da prva naredna subota bude slobodna.

Generalni rizik je, kako je kazala, da poslodavac ispoštuje bilo koje pravo iz Zakona o radu.

"Imamo dobar dio poslodavaca koji su društveno odgovorni, ali i velik broj njih koji pokušavaju da izbjegnu poštovanje Zakona o radu i poštovanju prava radnika na ograničeno radno vrijeme", istakla je Mihajlović.

Naglasila je da USSCG smatra da nedjelja mora biti slobodan dan za sve zaposlene, ukoliko priroda posla zahtijeva neprekidni rad, ističući da Zakon o radu garantuje takvo pravo, ali da to insitucije sistema nisu uspjele da zaštite.

Savjetnik za pravna pitanja u uniji poslodavaca Filip Lazović rekao je da poslodavci u Crnoj Gori "nisu tako loši kako se žele predstaviti".

Kazao je da je sad sve na Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, koje bi trebalo da zakon uputi u skupštinsku proceduru da bi došlo do izmjena.

"Vrlo eksplicitno nam je saopšteno da je to rješenje prihvatljivo i Ministarstvu rada i Ministarstvu ekonomskog razvoja", istakao je on.

"Uvažili smo turističku sezonu kao okolnost crnogorsku, kada veliki broj ljudi dođe u Crnu Goru da potroši novac, mi treba da stvorimo ambijent da mogu potrošiti svoj novac. Prilagodili smo da to bude jedna smjena, biće manja potreba za angažovanje zaposlenih", dodao je, podsjetivši da rad nedjeljom predviđa i povećanu dnevnicu.

Bonus video: