Šaranović za TV Vijesti: Nakon gubitka vlasti, bivša uprava na čelu s Vukovićem angažovala najmanje 252 osobe

"Ovo nisu konačni podaci, imajući u vidu da nijesmo prikupili podatke od svih. Ovdje se ne nalaze podaci o licima koja su angažovana po ugovorima o djelu, preko agencija", rekao je Šaranović

52628 pregleda 207 reakcija 83 komentar(a)
Šaranović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Šaranović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 22.04.2023. 19:39h

Novoizabrani zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović (Demokratska Crna Gora) saopštio je da je od početka prošle godine u organima uprave i javnim ustanovama u Glavnom gradu, do 23. oktobra prošle godine kada su održani lokalni izbori, bivša gradska uprava je angažovala 91 novo lice, a u privrednim društvima čak 197, što je zajedno 268.

"Nakon gubitka vlasti na izborima, bivša gradska uprava na čelu sa Ivanom Vukovićem je u organima uprave i javnim ustanovama angažovala najmanje 55 novih lica i najmanje 197 novih lica u privrednim društvima čiji je osnivač Glavni grad, što je ukupno 252. Ovo nas navodi na zaključak da je bivša gradska uprava od početka godine angažovala najmanje 520 novih lica. Ovo nisu konačni podaci, imajući u vidu da nijesmo prikupili podatke od svih. Ovdje se ne nalaze podaci o licima koja su angažovana po ugovorima o djelu, preko agencija", rekao je Šaranović u Vijestima u pola sedam na Televiziji Vijesti.

On je na pitanje gdje je najviše osoba zaposleno, kazao da je možda najslikovitiji odgovor na to pitanje, podatak da je u trenutku kad je održavana sjednica Skupštine Glavnog grada na kojoj se birala nova gradska uprava, u većem broju organa uprave, javnim ustanovama i privrednim društvima su intervjuisani novi kandidati koji bi trebalo da budu primljeni na posao.

Povezani članci

12. April 2023.

Grabe da zaposle što više prije nove uprave

Šaranović je rekao da se zna broj zaposlenih u Vodovodu i Parking servisu, ali da nema egzaktne podatka.

"Registrovane su promjene u broju zaposlenih kod većeg broja. Ako govorimo o egzaktnim podacima, pored brojnih zloupotreba, možete vidjeti i podatak da u jednom privrednom društvu je od 629 ukupno zaposlenih, čak 113 na bolovanju, što je svaki peti zaposleni. Radi se o Čistoći", poručio je Šaranović.

On je dodao da je sigurno jedan broj od tih bolovanja opravdan, ali da ovakav procenat govori o nečem drugom.

Na pitanje ima li preliminarne procjene o višku zaposlenih u Glavnom gradu, te na koji način i kom roku planiraju racionalizaciju, te mogu li otpuštanja koštati građane, Šaranović je kazao da su kao gradska uprava obećali građanima i javnosti sveobuhvatnu reviziju na svim nivoima.

"To znači da pored finansijske, sprovešćemo i kadrovsku reviziju. Imaćete i prirodan odliv zaposlenih, ali novi rukovodioci će kao jedan od prioritetnih zadataka, imati zadatak da izvrše racionalizaciju poslovanja, naročito u segmentu kadrovske politike. Tu će doći do preraspoređivanja zaposlenih, onamo gdje bude potrebno. Sprovešćemo sve mjere kako bi došli do svrsishodne optimizacije kadrovskog stanja na svim nivoima", rekao je Šaranović.

Rekao je da niko u ovom trenutku ne može da odgovori na pitanje koliko bi otpuštanja koštala građane Podgorice.

"Imate okolnost da je 75 miliona procijenjena vrijednost sporova koji se vode protiv Glavnog grada, gdje su visok procenat sporovi koje vode zaposleni zbog raznih nezakonitosti za koju odgovornost treba da snosi bivša gradska uprava. Građanima smo obećali nultu toleranciju na korupciju, a to znači da ćemo sve nezakonitosti otkrivati bez selektivnosti i obavještavati nadležne sudske organe", kazao je Šaranović.

Na pitanje da li već zapošljavaju nove ljude i kako ćemo biti sigurni da će ulaznica za posao biti stručnost a ne partijska knjižica, Šaranović je kazao da nijesu zaposlili nikoga.

"Ono čime se bavimo u ovom trenutku jeste da obezbijedimo funkcionalnost sistema, imajući u vidu da značajna privredna društva i organi uprave obavljaju funkcije od interesa za cijeli grad. Nama je funkcionalnost sistema u ovom trenutku na prvom mjestu, ali i sanacija opstrukcija sa kojima smo se suočili. Te opstrukcije su mnogo veće nego što smo očekivali", rekao je Šaranović.

Naveo je i primjere opstrukcija.

"Šta je drugo nego opstrukcija kada vi prvo izgubite na izborima, a onda nakon gubitka na izborima po prvi put povećavate plate zaposlenima. Šta je drugo nego opstrukcija kada to uradite neplanski, bez bilo kakvih principa i pravila i istovremeno ne obezbijedite sredstva. Konkretno, u ovom trenutku u budžetu Glavnog grada nedostaje čak četiri i po miliona eura samo za zarade. To znači da za zaposlene unutar sistema ima samo za narednih nekoliko mjeseci. Da li je ti odgovorno upravljanje javnim finansijama kojim se hvalio bivši gradonačelnik Vuković. Imate i druge okolnosti gdje su nam sami rukovodioci govorili da postoje zaposleni koji godinama primaju plate iz budžeta svih građana Podgorice a ne dolaze na posao. Brojni od njih su nam u ovih nekoliko dana ukazivali na brojna nezakonita zapošljavanja", kazao je Šaranović.

On je kazao da kada su u pitanju bolovanja, rukovoditeljka jedne ustanove kaže da česta bolovanja zaposlenih stručnih lica i saradnika otežavaju rad i organizaciju u ustanovi.

"Tako da bih rekao da u ovom trenutku, uzimajući u obzir, način na koji se vodila, neodgovorno, i kadrovska politika, i upravljalo finansijama, ovdje se nije radilo samo o opstrukciji već i o očeglednoj namjeri da se izazovu problemi u funkcionisanju Glavnog grada", rekao je Šaranović.

Poručio je da su svi koji obavljaju svoj posao profesionalno, odgovorno i u interesu grada su potrebni.

"Ukoliko su radni odnos zasnovali na zakonit način, zaista ne treba da brinu. Od nas se valjda očekivalo, nadam se da će to biti praksa svake buduće gradske uprave, a to je nulta tolerancija na korupciju na bilo kakve nezakonitosti", rekao je Šaranović.

Na pitanje kada će biti izabrani sekretari sekretarijata i hoće li to biti isključivo partijski ljudi, Šaranović je kazao da je to u nadležnosti Skupštine Glavnog grada.

"Nova parlamentarna većina će na prvom mjestu voditi računa o funkcionalnosti sistema. U brojnim organima imamo probleme u funkcionisanju, tako da su promjene rukovodećih struktura očekivane. Imate situaciju da u službi glavnog gradskog arhitekte imate samo jednog arhitektu i jednog saradnika", poručio je Šaranović.

Kazao je da će stručni, odgovorni pojedinci biti na svim pozicijama, te da to ne znači da će oni biti članovi političkih partija.

Bonus video: