Sve duža čekanja građana za dokumente u Podgorici, iz MUP ne priznaju da gužve postoje

Građani s ogorčenjem konstatuju da država nije dobar servis

21421 pregleda 38 reakcija 17 komentar(a)
Građani čekaju dokumente, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Građani čekaju dokumente, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Sve duža čekanja građana za dokumente posljednjih dana u Podgorici, u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) objašnjavaju povećanim prilivom stranaca, obećavajući osavremenjavanje tiketing sistema.

Građani s ogorčenjem konstatuju da država nije dobar servis.

"Bogami je trebalo jedno sat, sat i po, prošli put", kazao je jedan od građana.

"Danas nekih sat vremena, juče 3-4 sata i ništa nisam uspio da završim i pored svega toga, jer mi nisu izdali dobre papire u nekim drugim našim državnim institucijama, tako da mislim da je to na nivou države katastrofa, totalno neuređeno sve", kazao je drugi.

Iako je Televizija Vijesti pitanja poslala na vrijeme i zatražila izjavu u kameru, iz MUP-a su dobili samo pisani odgovor.

Iz MUP-ove područne jedinice za upravne poslove, državljanstvo i strance ne priznaju da gužve postoje i navode da dnevno usluže oko 2.000 građana.

Objašnjavaju da je povećan broj zahtjeva, ali da je to uobičajeno poslije uskršnjih i prije prvomajskih praznika, i dodatno zbog pojačanog priliva stranaca, posebno državljana Ukrajine.

Načelnik područne jedinice MUP-a Bojan Nišavić je kazao da može konstatovati da se ne čeka puno za postupak podnošenja zahtjeva.

"Ovo posebno jer su izdvojeni posebni šalteri za preuzimanje završenih dokumenata, kao i info pult za pružanje brzih informacija. Kolege iz Službe za informacione tehnologije rade na idejnom rješenju koje će osavremeniti tiketing sistem i omogućiti građanima da na brži način ostvare pristup potrebnom šalteru", poručio je Nišavić.

Sprovođenje reforme javne uprave, prate u Institutu alternativa i imaju sopstveno, djelimično objašnjenje za ove redove...

Kako kaže Dragana Jaćimović iz Instituta Alternativa, "taj sistem, tiketing sistem ne funkcioniše, aparat ne radi, na taj način se stvaraju gužve, dok je taj sistem postojao, barem se znao neki red, znali su građani koliko im vremena treba dok oni dođu na red".

Građani sa kojima je Televizija Vijesti razgovarala, ispričali su da uglavnom dolaze zbog boravišnih dozvola.

"Bilo je dosta stranaca juče i danas kada sam čekao u redu", kazao je jedan od građana.

Na pitanje da li je u planu otvaranje većeg broja šaltera ili možda još nekih kancelarija u Podgorici za ove potrebe, nadležni kažu da raspolažu sa 21 šalterom, uključujući info pult i da su svi aktivni od osam do 15 sati.

U MUP-u ističu i da postoji mogućnost naručivanja pojedinih dokumenata elektronskim putem preko sajta www.dokumenta.me sa dostavom na kućnu adresu, međutim, Jaćimović to problematizuje.

"Postoji mogućnost da se ti dokumenti dobiju poštom, odnosno da se elektronski prijavite da dobijete izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o prebivalištu ili uvjerenje o državljanstvu, međutim, prema našim saznanjima, ni taj sistem ne funkcioniše", kazala je Jaćimović.

Građani s pravom pitaju čemu služi javna uprava koju plaćaju i koja bi trebalo da im bude dobar servis, ali i zašto mala Crna Gora ne bi mogla da primijeni informatička rješenja kao Estonija.

Sklapanje braka i razvod jedine su usluge u toj državi koje od građana zahtijevaju fizičko prisustvo.

Bonus video: