Bulatović: Cilj je zadržati radnike, PKCG predložila državnim institucijama da stimulišu radnike i van sezone

"Nedostaje radna snaga i iz zemalja regiona, pa se razmatra mogućnost da se ona dovede iz daljih destinacija kao što su Indija i Bangladeš, sa kojima je već komunikacija uspostavljena", kazao je Jovanović

7617 pregleda 10 komentar(a)
Luka Bulatović, Foto: TV Vijesti
Luka Bulatović, Foto: TV Vijesti

Crna Gora iz godine u godinu proširuje smještajne kapacitete i radi na svojoj ponudi, time stvarajući uslove za nove rekorde u turističkoj sezoni, kazao je u "Bojama jutra" potpredsjednik Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore (PKCG) Luka Bulatović.

Da će ovo biti najbolja sezona do sada vjeruje i član Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović.

"Postavlja se pitanje koliko smo mi spremni za to", dodao je on.

Među problemima sa kojima se suočavaju Jovanović izdvaja saobraćajnu ifrastrukturu, gužve kao i nedostatak radne snage, smatrajući da su oni poslednjih godina sve više izraženi.

"Nedostaje radna snaga i iz zemalja regiona, pa se razmatra mogućnost da se ona dovede iz daljih destinacija kao što su Indija i Bangladeš, sa kojima je već komunikacija uspostavljena", kazao je Jovanović.

Na pitanje kolika je zarada, tokom sezone, predviđena za konobare Jovanović je rekao da se ona kreće od 600 do 1.000 eura, dok za kuvare ona iznosi od 800 do 2.500, u zavisnosti od obučenosti radnika.

"Uz to je obezbijeđen i smještaj i hrana, što ove uslove čini sličnim kao onima u Hrvatskoj", kazao je on.

Kapaciteti privatnih smještaja su, kako kaže članica Udruženja izdavalaca privatnog smještaja Branka Džoganović, spremni.

Bulatović je rekao da su iz PKCG predložili državnim institucijama rješenje kojim bi, kako on smatra, radnici bili zadržani i nakon sezone.

"Predložili smo da poslodavci zaposle radnika do sedam mjeseci, a da država stimuliše njegov rad do 70% van sezone, što bi obavezalo radnika da spoji dvije sezone", objasnio je Bulatović.

PKCG formiraće, kako on kaže, Kongresni biro Crne Gore, koji će biti partner državnim institucijama u promociji turističke ponude.

"U razgovorima sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dogovorili smo da se poslodavcima olakša prijavljivanje radnika i da se skrate rokovi za čekanje dozvola za rad", dodao je on.

Prema njegovim riječima, dozvole za rad su izdavane na period od tri godine, dok bi, kako on smatra pomoglo da se ona produži na period od tri godine, kao što je to učinila Hrvatska.

Problemi sa kojima se suočavaju izdavaoci privatnog smještaja tiču se, prema riječima Džoganović, promocije, edukacije u dijelu fiskalizacije poslovanja, registracije i kreiranje sadržaja ponude.

"Naši domaćini su prvi promoteri i ambasadori turizma naše zemlje i zaslužuju mnogo veću pažnju i upute kako da to rade na pravi način, ali to je izostalo i ove godine", kazala je ona.

Cijene privatnog smještaja su, kako ona smatra, pored povećanja najpovoljnije na Mediteranu.

Jovanović je kazao da će kod ugostitelja doći do povećanja cijena u iznosu od 10 do 15 odsto, dodajući da to nije značajno više koliko bi, kako on smatra, trebalo da bude s obzirom na ostala poskupljenja.

"Obrazovni sistem ne prati ne prati tržište rada, i konkretno ovdje u Budvi u srednju mješovitu školu upišu se dva učenika na smjeru kuvarstva", objasnio je Jovanović.

Potrebna je, dodaje on, i radna snaga koja poznaje strane jezike.

Na dobru zimsku sezonu uticale su i nesrećne okolnosti, kao što je rat u Ukrajini, smatra Jovanović, dodajući da nije siguran kako će ljetnju sezonu podnijeti saobraćajna infrastruktura.

Prema riječima Bulatovića, zajednički je zadatak privatnog i državnog sektora da pripreme uslove za turističku sezonu.

"Raduje me nova investicija, odnosno žičara "Kotor-Lovćen" koja će rasteretiti gužve", dodao je Bulatović.

On smatra da Crna Gora može biti konkurenta, ističići prirodna bogastva koje ima da pnudi.

Džoganović smatra da su cijene ispod realnih, ali da će biti postignute, kako ona kaže, nakon što se riješe infrastrukturna pitanja.

"Crna Gora ima ogroman turistički potencijal i jako je bitno da imamo strategije i da znamo pravac kojim idemo, što zahtijeva da sjednemo i popričamo o tome i na najbolji način se pripremimo za turističku sezonu", zaključio je Jovanović.

Bonus video: