Vojinović: Curenju testova se mora stati na kraj, za vršnjačko nasilje potrebno sistemsko rješenje

"Svi moramo dati maksimum kako bi se došlo do nulte tolerancije", kazao je ministar, govoreći o vršnjačkom nasilju u školama

10076 pregleda 121 reakcija 23 komentar(a)
Vojinović, Foto: TV Vijesti
Vojinović, Foto: TV Vijesti

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je, govoreći o testovima iz matematike za polumaturante koji su, u susret testiranju 20. aprila, bili kompromitovani i stigli do đaka prije polaganja, da se radi o pojavi kojoj se mora stati na kraj.

"Očekujem svakog trena pravu informaciju, odakle i kako je došlo do curenja informacija", rekao je Vojinović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Novi datum za testiranje je 26. maj, a Vojinović ističe da je to bio prvi slobodan termin.

"Biće pripreme, ponovni razgovori sa onima koji su direktno zaduženi, kako se ne bi ovakve pojave dešavale", naglasio je, rekavši da će, kad se sve utvrdi, odgovorni snositi posljedice zbog propusta.

Na pitanje kad će učenici podgoričke Osnovne škole "Vladimir Nazor" dobiti novu zgradu, ministar je podsjetio da je dogovoreno da radovi počnu u avgustu.

"Ugovoreni radovi su 17 mjeseci, u tom pravcu ćemo pokušati da ti radovi budu ubrzani, kako bi naša djeca mogla poslije toga roka da dobiju savremeno zdanje", naveo je ministar.

Od septembra prošle godine, u školama su zabilježena 73 slučaja vršnjačkog nasilja. Vojinović ističe da je u pitanju veliki problem, koji ne može riješiti samo resor prosvjete, već da je potrebno sistemsko rješenje.

"Svi moramo dati maksimum kako bi se došlo do nulte tolerancije", poručio je.

Podsjeća da je ministarstvo obavilo više od 500 aktivnosti u pravcu prevencije - individualne razgovore sa učenicima, roditeljima, grupne razgovore...

Vojinović je kazao i da mu je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao da će policajci u mjeri svojih mogućnosti pojačati nadzor i kontrolu kad je u pitanju obilazak škola.

Ministar tvrdi i da u resoru kojim rukovodi nije bilo političkog zapošljavanja. "Svaki direktor je biran isključivo na osnovu kvaliteta", kazao je on.

Bonus video: