Asanović: Vjerujemo da će Deklaraciju o poništenju Odluke Vlade o priznanju Kosova donijeti gradovi gdje DF ima većinu

"U formalno-pravnom smislu ova odluka nema značaj ali želimo da poručimo da narod ne misli kao Vlada Crne Gore, za početak želimo da kažemo da se građani Zete ne slažu sa ovom odlukom", rekao je Asanović

31806 pregleda 91 reakcija 87 komentar(a)
Asanović, Foto: Opština Zeta
Asanović, Foto: Opština Zeta

Osam mjeseci nakon što je Zeta postala samostalna opštine, pred njenim parlamentom naći će se Deklaracija o poništenju Odluke Vlade Crne Gore o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ta Deklaracija, priznaje prvi čovjek Zete Mihailo Asanović iz Demokratskog fronta (DF), ne bi imala pravnu snagu, ali žele da poruče da su građani Zete protiv politike aktuelne i prethodnih Vlada.

Vjeruje da će ih u ovom naumu slijediti i drugi gradovi, u kojima DF ima većinu.

Prvi čovjek Zete kaže da je ovo pitanje za njih prioritet.

"Ta inicijativa će se naći na prvoj narednoj sjednici, odnosno tokom maja mjeseca. Povod za ovu našu inicijativu je to što je Vlada prije nekoliko dana glasala za prijem takozvane države Kosovo u Savjet Evrope čime je, po nama, nastavljena izdajnička politika, suprotna volji naroda", rekao je Asanović za TV Vijesti.

Podsjeća na izjavu bivšeg premijera Duška Markovića iz oktobra 2018. godine da je crnogorska vlada imala viziju kada je priznala nezavisnost Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv toga. Priznaje, ipak, da ta Deklaracija ne bi imala nikakvu pravnu snagu.

"U formalno-pravnom smislu ova odluka nema značaj ali želimo da poručimo da narod ne misli kao Vlada Crne Gore, za početak želimo da kažemo da se građani Zete ne slažu sa ovom odlukom", rekao je Asanović.

Opštine se, po zakonu, ne bave državnim pitanjima. S druge strane, mnoge tradicionalno kubure sa finansijama, nezaposlenošću i iseljavanjem stanovništva. Među njima je i Zeta, koja je nedavno od Vlade dobila preko milion eura, da bi uopšte funkcionisala a još je u procesu formiranja organa i lokalnih preduzeća. Asanović, međutim, kaže da ih ti problemi ne sprečavaju da se bave i nekim drugim.

"Ja sam siguran da je preko 95 odsto građana Zete protiv odluke i zašto bi mi zatvarali oči pred tim pitanjem", naveo je Asanović.

S druge strane, posljednjeg radnog dana uoči prvomajskih praznika, stanovnicima Golubovaca, čini se da su druge stvari bile važnije.

Građani Zete danas nisu bili raspoloženi da komentarišu inicijativu odbornika Demokratskog fronta da se poništi odluka o priznanju nezavisnosti države Kosovo, na teritoriji zetske opštine.

Predsjednik Skupštine Opštine Zeta, Luka Krstović iz Demokrata, kazao je Televiziji Vijesti da najavljena Deklaracija još uvijek nije predata na arhivu lokalnog parlamenta. Dodaje da će se prema njoj odnijeti u skladu sa Ustavom, Statutom i Poslovnikom Skupštine.

DF ima polovinu odbornika u zetskom parlamentu a Asanović vjeruje da je Zeta tek prva opština koja će se izjasniti o priznanju Kosova.

"Siguran sam da će se i u Budvi i još nekim gradovima pokrenuti ova inicijativa i da će ona naići na volju kako građana tako i odbornika", rekao je Asanović.

Vlada je priznala nezavisnost Kosova u oktobru 2008. a priznanje je dovelo do protesta u Podgorici, na kojem su izbili neredi. Zbog te odluke, jedan od lidera DF-a Andrija Mandić tada je 13 dana štrajkovao glađu.

Bonus video: