DF i zvanično, po funkcijama, postao najjači politički subjekt na lokalu

Nova politička geografija Crne Gore pokazuje da DPS više nije ni pojedinačno najjača partija na lokalu

20864 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Demokratski front (DF) i zvanično je, po funkcijama, postao najjači politički subjekt na lokalu u Crnoj Gori.

Nakon izbora Darija Vraneša za prvog čovjeka Pljevalja, DF sada ima šest od 25 predsjednika opština.

Deklaraciju o poništenju crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova tako osim u Zeti, gdje ima polovinu odbornika, može lako usvojiti i u Budvi, gdje sam ima natpolovičnu većinu mandata, dok su mu, iako ima i čelnike opština Nikšić, Pljevlja, Berane i Mojkovac, tamo potrebni glasovi koalicionih partnera - Demokrata, Evrope sad, GP URA, SNP-a, Ujedinjene ili Prave Crne Gore.

DF je dio vlasti u još sedam opština gdje ima šest šefova lokalnih parlamenata, dakle učestvuje u vođenju 13 od 25 lokalnih samouprava u državi.

Poslije više decenija dominacije a nakon poraza na oktobarskim izborima, DPS sada ni pojedinačno nema najviše čelnih funkcija na lokalnom nivou. Ranije su zadržali mjesta predsjednika opština u Gusinju i Petnjici a od većih gradova u Baru i Bijelom Polju, gdje su na vlasti sa koalicionim partnerima, SD-om, SDP-om i Bošnjačkom strankom.

DPS je i dalje na vlasti i u Šavniku gdje lokalni izbori još nisu završeni, a ne zna se ni kada će, jer je koalicija koju čine DF i SNP više puta prekidala glasanje, tvrdeći da dolaze fantomski birači iz drugih gradova. DPS je dio vlasti i u Plavu, gdje je nedavno dobio mjesto šefa lokalnog parlamenta.

Treća po jačini snaga na lokalu su Demokrate, koji imaju predsjednike opština Herceg Novi, Kotor i Kolašin a dio vlasti su u još čak 12 opština, dakle ukupno 15, gdje imaju i pet čelnika lokalnih parlamenata. Demokrate daju i manjinsku podršku lokalnoj vlasti na Cetinju, ali ne učestvuju u njoj.

Iako su po istraživanja najjača stranka u tzv. tridesetoavgustovskoj većini, što su nedavno i potvrdili pobjedom na predsjedničkim izborima, "Evropa sad" formalno ima samo dva čelna mjesta na lokalu i to gradonačelnika Podgorice i predsjednika opštine Danilovgrad.

Taj pokret i pokreti bliski njemu dio su vlasti u još četiri opštine. Dva mjesta predsjednika opština imaju i građanske liste, Durmitorska inicijativa, bliska "Evropi sad" na Žabljaku i "Narod pobjeđuje", čiji je lider Željko Komnenović prvi čovjek Tivta.

Od partija aktuelne Vlade na lokalu je najjači SNP koji sam vlada Plužinama već četvrt vijeka a ima i predsjednika opštine Andrijevica.

Osim ovih, još čak pet partija ima predsjednike opština u svojim tradicionalnim uporištima.

Bošnjačka stranka godinama dominira u Rožajama, a Albanski forum Nika Đeljošaja nedavno je ponovo pomeo konkurenciju na izborima u Tuzima.

SD je ponovo dobio predsjednika opštine Plav, SDP je uz pomoć Stare garde Liberalnog saveza i uz podršku vladajućih GP URA i Demokrata skinuo s vlasti DPS na Cetinju prije godinu i po.

URA premijera Dritana Abazovića preuzela je vlast u njegovom rodnom Ulcinju, zajedno sa albanskim partijama, SD-om i SDP-om. Sve partije računaju na glasove iz svojih uporišta i na predstojećim parlamentarnim izborima 11. juna a ovakva disperzija političke moći na lokalu sugeriše da je nešto slično vjerovatno i u budućem sazivu državnog parlamenta.

Bonus video: