Kreću saslušanja za stanove - Radonjić: Poslanici DPS-a i SD-a angažovali advokate, biće saslušani

"Pojedini osumnjičeni su uzeli branioce koji su dostavili punomoćja SDT-u i obavještenja o njihovim adresama prebivališta i boravišta i brojevima telefona. Dalji tok postupka podrazumijeva da se obezbijedi prisustvo osumnjičenih radi saslušanja", kazao je Radonjić za TV Vijesti

47876 pregleda 175 reakcija 51 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata Crne Gore (SD) kojima je Skupština skinula imunitet u slučaju dodjele stanova i stambenih kredita, već su angažovali advokate i biće saslušani.

To je Televiziji Vijesti kazao portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić, koji sumnja da su članovi Vladine Komisije za stambena pitanja suprotno tadašnjim propisima dodjeljivali stanove i kredite po povoljnim uslovima, što su oni negirali.

Dok svakog mjeseca brojni građani otplaćuju stambene kredite, sa ratama od 200 do 400 eura, to rade i mnogi javni funkcioneri ali po mnogo nižim ratama.

Tako uhapšeni bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić mjesečno uplaćuje državi 40 eura i 41 cent za kredit od 40.000 eura, koji mu je svojevremeno dodijelila Vladina Komisija na čijem je čelu bio aktuelni poslanik DPS-a Predrag Bošković.

Njemu je, kao i njegovim koleginicama Dragici Sekulić i Suzani Pribilović, te Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću iz SD-a, Skupština 19. aprila skinula imunitet jer ih SDT sumnjiči za zloupotrebu položaja prilikom dodjele stanova i stambenih kredita po povoljnim uslovima.

"Ja se nadam da nećemo kao u drugim slučajevima gdje je Skupština skidala imunitet čekati godinama da imamo neke konkretne rezultate, iako uz neki rezervisani optimizam govorimo o tome da je dobar dio te dokumentacije uništen, iako govorimo o potencijalnoj šteti po državni budžet koji se mjeri od nekoliko desetina miliona eura", kazao je za Televiziju Vijesti Dejan Milovac iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Milovac
Milovacfoto: Screenshot YouTube TV Vijesti

I uhapšena bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je 2017. godine tražila 30.000 eura kredita od Vladine Komisije za rekonstrukciju kuće, tvrdeći da novac "na drugačiji način ne može obezbijediti", iako je mjesečno primala 2.800 eura. Od uplaćenih 33.000 eura nije imala obavezu da vrati ni cent. Dvije godine prije toga, poklonila je ćerki stan od 80 kvadrata u zgradi Vektre, koji je takođe dobila od države. Milovac kaže da dok dok SDT istražuje rad stambene Komisije, paralelno treba da se vode i sljedeći postupci.

"Za određeni broj njih, kao što je bila Vesna Medenica i neki drugi javni funkcioneri je već dokazano da čak ni sa onim što su bili pravilnici tada, ti krediti i stanovi su dodjeljivani nezakonito, tako da određeni pojedinačni slučajevi već mogu biti procesuirani i mimo ovog krivičnog postupka, odnosno zaštitnik imovinsko - pravnih odnosa već ima dovoljno osnova da od tih osoba traži povraćaj u pređašnje stanje, odnosno vraćanje tih stanova ukoliko je to u mogućnosti ili plaćanje po tržišnoj cijeni", rekao je Milovac.

Tužilac Vukas Radonjić, koji postupa u ovom predmetu, kazao je Televiziji Vijesti da je na redu saslušanje osumnjičenih.

"Pojedini osumnjičeni su uzeli branioce koji su dostavili punomoćja SDT-u i obavještenja o njihovim adresama prebivališta i boravišta i brojevima telefona. Dalji tok postupka podrazumijeva da se obezbijedi prisustvo osumnjičenih radi saslušanja", rekao je Radonjić.

Radonjić
Radonjićfoto: Boris Pejović

Osumnjičeni poslanici su prilikom rasprave o skidanju imuniteta negirali krivicu poručujući da su kredite i stanove dijelili u skladu sa zakonom i da je ovo politički obračun aktuelne vlasti sa njima.

"Politika dodjele stanova nije politika ni Predraga Boškovića ni Ivana Brajovića ni Damira Šehovića ni Dragice Sekulić ni Suzane Pribilović ni svih ostalih koji su obuhvaćeni ovom krivičnom prijavom već državna politika koja nije bila samo od '16 do '20, već je bila od 1945. naovamo", kazao je Bošković 22. decembra 2022. godine.

Krivičnu prijavu zbog stanova podnijela je još 2019. godine organizacija Alternativa Crna Gora, ali ju je SDT za vrijeme Milivoja Katnića odbacilo, a Vlada Dritana Abazovića ponovo podnijela u oktobru prošle godine.

Bonus video: