Raste uvoz šljunka iz Albanije, nelegalno vađenje šljunka iz korita podgoričkih rijeka gotovo zaustavljeno

Osnovno tužilaštvo u Podgorici formiralo je do sada 20 predmeta u vezi nelegalne eksploatacije šljunka

27655 pregleda 45 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakon decenija nelegalne eksploatacije šljunka, na obalama Morače i Cijevne mašina velikih građevinskih kompanija gotovo više i da nema.

Ipak, uprkos odlučnoj akciji Vlade prije par mjeseci a pod pritiskom ekoloških aktivista, neki eksploatatori još ne odustaju.

Ekološki aktivista i novinar Vuk Vujisić, koji se tokom obilaska terena uvjerio da velike građevinske kompanije sada zaista poštuju zabranu eksploatacije, vjeruje da će i sporadični slučajevi uskoro biti procesuirani.

"Treba da znaju da postoje snimci, da su snimljeni i da će kad tad za to odgovarati, ali odgovaraće i oni ljudi iz institucija koji ih pokrivaju. Kao što vidite, ovdje na ovoj lokaciji je u proteklom periodu u večernjim satima vršena ekspolatacija u samoj Morači, i to su negdje počeli u noći kad su bili izbori i sada već polako su se navikli, pa skoro svako veče rade na ovom prostoru", rekao je Vujisić za Televiziju Vijesti.

Vujisić tvrdi da je, prije svega, riječ o porodičnim firmama koje nelegalno vade šljunak pod zaštitom nekih partija aktuelne vlasti što će, najavljuje, uskoro biti i obznanjeno. Iz policije, koja gotovo svakodnevno obilazi teren, tvrde da već neko vrijeme nisu naišli na nelegalne aktivnosti u koritima rijeka, ali tamo gdje se sumnja da ih ima, odgovorna je inspekcija.

"U posljednjem događaju koji smo imali, na privatnoj parceli, vlasniku parcele dato je rješenje o saniranju zemljišta, da izvrši saniranje i vraćanje zemljišta u prvobitni oblik. Nama su u ovom konkretnom slučaju vezane ruke jer lice ima rješenje. E sad, trebalo bi nadležna inspekcija da vrši kontrolu postupanja po tom rješenju, odnosto da li lice radi na saniranju zemljišta ili i dalje vrši iskope šljunka", rekao je za TV Vijesti Marko Vukićević iz Uprave policije.

Vukićević dodaje da o uspješnom sprečavanju nelegalne eksploatacije svjedoči činjenica da je posljednjih mjeseci intenziviran uvoz šljunka iz Albanije, što ranije nije bio slučaj.

U međuvremenu, dok se čeka da za devastaciju rijeka odgovaraju i eksplatatori i korumpirani službenici sistema, Regionalni vodovod priprema se za sanaciju korita rijeka sa kojih se napaja izvorište Boljesestre koje snabdijeva vodom crnogorsko primorje.

"To je projekat kojim će se pokušati podići nivo Morače. Da se podigne ta izdašnost sa dvije hiljade i nešto litara u sekundi, poslije cijele ove priče da spadne na bukvalno 300 litara u sekundi, to je za ekonomiju nekog domaćinstva bi uticalo, a ne na ekonomiju države Crne Gore", rekao je Goran Đukanović iz Regionalnog vodovoda.

Đukanović, međutim, ukazuje da je riječ o izuzetno skupom projektu. Vujisić, s druge strane, vjeruje da se taj novac može obezbijediti kroz naplatu štete kompanijama koje su profitirale uništavajući prirodu.

"Lica koja su načinila tu štetu mogu odgovarati do osam godina zatvora i dužni su da nadoknade štetu koju su nanijeli životnoj sredini".

A kada je riječ o odgovornima, Osnovno tužilaštvo u Podgorici formiralo je do sada 20 predmeta u vezi nelegalne eksploatacije šljunka. U odgovoru Televiziji Vijesti, ukazuju da je od posljednje akcije policije formirano šest predmeta, od kojih su tri u fazi izviđaja, u jednom je krivična prijava odbačena, dok je u dva podnijet optužni predlog.

Bonus video: