Rovčanin: Gradnja Komarnice ne ugrožava biljni i životinjski svijet; Mićanović: Priroda je najveći resurs

Rovčanin je kazao da razumije aktivnosti ekologa i da im je "zadatak da pokažu onu isključivo ekološku stranu", a da sa druge strane "imamo privredni interes, a takvi su i energetski projekti"

20583 pregleda 47 reakcija 45 komentar(a)
Rovčanin, Foto: TV Vijesti
Rovčanin, Foto: TV Vijesti

Studije koje su urađene pokazuju da gradnjom hidroelektrane Komarnica neće biti ugrožen biljni i životinjski svijeta na tom prostoru, kazao je gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin.

On je kazao i da bi gradnja hidroelektrane za građane i državu značila mnogo u finansijskom smislu.

"Gledajući sadašnje cijene stuje ona bi proizvela oko 34 miliona eura godišnje, što su značajna sredstva u ovom momentu, a da se ne govori o drugim finansijskim benefitima kada su u pitanju opštine Šavnik i Plužine", rekao je Rovčanin.

Građanski i ekološki aktivisti koji se protive turbinama na rijeci Komarnici organizovali su protestno edukativni kamp pod sloganom "Misli bistro" kako bi poslali poruku da neće dozvoliti gradnju hidroelektrane na istoimenoj rijeci.

Biološkinja iz Crnogorskog društva ekologa Andrijanu Mićanović kazala je da su svjesni da su na početku borbe, i da EPCG "iz njima poznatih razloga gura projekat",

Poručila je da će nastojati ne samo da spriječe taj projekat već i da činjenicama dokazuju "da u vremenu u kojem živimo nije dobra ideja".

"Pokazaćemo šta Komarnica i ovaj predio mogu da ponude svijetu a da to nije hidroelektrana. Tužno je da se ova rijeka spominjala samo u smislu gradnje hidroelektrane. Priroda je najveći resurs Crne Gore i ne treba dozvoliti da izgubimo ovakav kanjon... To je izvanredno vrijedan kanjon i suludo ga je žrtvovati", rekla je u Bojama jutra Mićanović.

Ona je dodala i da je rijeka javno dobro i da ne mogu o njenoj sudbini da odlučuju samo mještani Pive i Šavnika.

"Tu odluku treba da donesu ljudi iz struke. Da mještani Pive i Šavnika oni donose odluku nije dobra ideja", rekla je Mićanović.

Rovčanin je kazao da razumije aktivnosti ekologa i da im je "zadatak da pokažu onu isključivo ekološku stranu", a da sa druge strane "imamo privredni interes, a takvi su i energetski projekti".

"Kada je u pitanju projekat Komarnice, to je istorijski priojekat koji se razvija decenijama, i u finišu dolazi do eskalacije i produbljivanja problema sa ekološkog aspekta. U toku je izrada tehničke dogumentacije, idejno rješenje je završeno, elaborat o uticaju na životnu sredinu je otprilike finale ovog procesa i čekamo saglasnost na taj elaborat. Elaborat je od komisije Agencije za zaštitu životne sredine dobio veliki broj komentara i primjedbi, i rok za njihovo otklanjanje je 850 dana. Tu se vezuju komentari i primjedbe za biljni i životinjski svijet, mi imamo drugačija istraživanja i studije", rekao je Rovčanin.

Dodao je da bez dobijanja saglasnosti na elaborat nema nastavka projekta.

"Ono što mi imamo je potpuna ekološka održivost ovog projekta", rekao je.

Naveo je i da što se tiče ekologije da su sva istraživanja, o biljnom i životinjskom svijetu pokazala da nijedna vrsta biljna niti životinjska neće biti ugrožena jer je njihovo stanište i uzvodno od same akumulacije.

"U svom razvoju ovaj projekat je nekoliko puta mijenjao svoja tehnička rješenja - pa je početna kota bila 828 metara nadmorske visine pa je zbog zaštite Šavnika spuštena na 818, zatim zbog zaštite ušća rijeke Bukovice i Bijele na 816, pa na kraju na 811 zbog zaštite kanjona Nevidio".

Rovčanin je dodao i da je tehničkim rješenjem dodata i jedna nova protočna turbina kako bi se obezbijedio bolji tok.

Istakao je i da kada je u pitanju ekologija da je projekat Komarnice je u odnosu na sve ostale hidroelektrane iz oblasti hidroenergije "ekološki najodrživiji projekat".

"Studije pokazuju da nema ugroženosti biljnog i životinjskog svijeta na tom prostoru. Komisija je dala rok za otklanjanje nepravilnosti do 850 dana i onog momenta kada Agencija za zaštitu životne sredine da saglasnost onda kreće druga faza postupka - to su pregovori sa finansijskim institucijama i raspisivanje međunarodnog tendera za nabavku opreme i izvođenje radova na samoj hidroelektrani", rekao je Rovčanin.

Bonus video: