Javna rasprava o rudniku olova i cinka u Brskovu: Većina građana poručila da će posljedice biti katastrofalne

Mještanka sela Bjelojevići Gordana Đukanović, zaposlena u Agenciji za zaštitu životne sredine, oštro je kritikovala projekat, ističući da mišljenje iznosi kao građanka

12852 pregleda 6 komentar(a)
Detalj sa javne rasprave, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Detalj sa javne rasprave, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Ponovno otvaranje rudnika olova i cinka u Brskovu kod Mojkovca nakon više od tri decenije imaće katastrofalne posljedice po okolinu i ljude u ovoj opštini.

Ovo je istakla većina građana koji su prisustvovali javnoj raspravi o Nacrtu Detaljnog prostornog plana za koncesiono područje za eksploataciju mineralnih sirovina Brskovo i Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu ovog područja.

Mještanka sela Bjelojevići Gordana Đukanović, zaposlena u Agenciji za zaštitu životne sredine, oštro je kritikovala projekat, ističući da mišljenje iznosi kao građanka.

"Ni jednom jedinom riječju kroz dokument, smatram to perfidnim, da nijesu pomenute hemikalije koji će se tu koristiti, nisu tu pomenuti cijanid, koncentrovane kiseline, o tome se govori kao regulatorima. Tu su i ekstremno teški kancerogeni elementi, građani Mojkovca već imaju to iskustvo, ja sam imala u mojoj porodici. Osim toga to je trajno irezervibilno uništenje životne sredine na tom području i sve što je opisano i napisano ne prati zaključke. Zanemaren je uticaj žive, živa nije pomenuta", kazala je Đukanović.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kazu da rješenje vide u sistemu za prečišćavanje otcjednih i otpadnih voda. Naglašavaju da u koncesioni prostor ulazi i dio slivnog područja Tare koje je pod Unesko zaštitom kao i zona Nacionalnog parka Biogradska gora, gdje je prisutna endemična flora i fauna.

Uprkos tome, resorno ministarstvo je stava da je moguć razvoj rudničkih aktivnosti, uz ispunjavanje visokih standarda zaštite životne sredine. U ovo mještani ne vjeruju.

Biljana Radović-Fuštić iz Mojkovca je kazala da je "trenutno sanirano jalovište veličine 17 hektara, a ono što se planira ima 70 do 80 hektara, koja se rade kaskadno, pri čemu će najniža etaža da bude na 890 metara nadmorske visine, 40 metara iznad nivoa grada, a najveće jalovište da bude na 1100 iznad nivoa grada što kad krenu vjetrovi će da raznose opasne čestice, dalje ispiranje podzemnim vodama to sve može da dođe do Tare".

Njena sugrađanka Ljiljana Jokić, kazala je da je "građani Mojkovca šalju jasnu poruku da u 21 vijeku neće da budu crna ekološka tačka".

Đukanović je naglasila da "anketa koju su sproveli i na osnovu koje su oni ubijedili donosioce odluka kako su građani mojkovca za otvaranje rudnika, i na osnovu danas ovdje prisutnih građana koji su listom protiv otvaranja rudnika, ta anketa metodološki pada".

Iz Ministarstva navode da će se rekultivacija vršiti fazno u toku i nakon završene eksploatacije definisane planom i koncesionim ugovorm, što bi garantovalo minimalni uticaj na životnu sredinu. Predstavnici lokalne samouprave ističu da razumiju primjedbe građana, ali i da je to ekonomska šansa.

Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić je istakao da "u privrednom i ekonomskom smislu ovakav neki projekat može da bude jako značajan kada je u pitanju rast cjelokupne privrede i razvoja i ekonomije na prostoru Opštine Mojkovac".

Iz kompanije Brskovo Majn koji planira da otvori rudnik ističu da su svi aspekti projekta dizajnirani u skladu sa standardima Evropske unije.

"Projekat će generisati oko 100 miliona eura godišnje vrijednosti izvoza, postaće jedan od najvećih poreskih obveznika u Crnoj Gori i plaćaće godišnju koncesionu naknadu od oko 4,5 miliona eura, od čega će 70 odsto ili više od tri miliona biti alocirano opštini Mojkovac", navodi se u saopštenju kompanije Brskovo Majn.

Kroz projekat Rudnika Brskovo trbalo bi da se zaposli više od 550 ljudi tokom očekivanih petnaestogodišnjih operacija, i više od 700 radnika tokom dvogodišnje faze izgradnje.

Bonus video: