Ašanin: Građani Televiziju Vijesti prepoznaju kao svoju, mogu da pozovu i traže rješavanje nekog problema

"Ako će neko u ovoj zemlji da pogleda ozbiljne vijesti pogledaće ih na Televiziji Vijesti. Ako će neko da pogleda ozbiljno pripremljenu emisiju, pogledaće emisije Televizije Vijesti, sa dobrim autorima i urednicima, sa karakterom", rekla je glavna i odgovorna urednica Televizije Vijesti

11333 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Ašanin, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ašanin, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Televizija Vijesti danas proslavlja 15. rođendan.

U vremenu kada je medija sve više, Televizija Vijesti je u domaćim i regionalnim okvirima prepoznata kao medij od najvećeg povjerenja u Crnoj Gori.

Tatjana Ašanin, glavna i odgovorna urednica Televizije Vijesti kazala je da se 15. rođendan dočekuje u bitno drugačijim političkim i društvenim okolnostima i u značajno izmijenjenim medijskim okolnostima.

"2008. i 2009. godina Televiziji Vijesti su prošle u borbi za nacionalu frekvenciju, u trenutku kada smo imali jednu drugu vladajuću garnituru, jaki i neprikosnoveni DPS, čije su agencije i Vlada nalazili brojne načine da opstruiraju naš zahtjev. Bilo je to i vrijeme kad smo imali značajno manje medija, kada je štampa još bila živa, kada onlajn mediji još nisu potopili televiziju, kada uticaj društevnih mreža nije bio ni približno kao danas. Postojala je jedna velika, jaka televizija, javni servis koji je bio pod kontrolom vladajuće stranke i prilično daleko od onoga što se zove profesionalno novinarstvo i vrlo blizu onome što se zove vulgarna propaganda. U takvim okolnostima rađala se Televizija Vijesti koja je imala cilj i vjerujem da je do njega došla i da je kroz ovih 15 godina trajanja pokazala da nije samo dostigla taj cilj nego je pokušavala na taj cilj i trudila se i uspijevala da na taj cilj nikada ne zaboravi, da poštujemo profesionalne norme i standarde, da radimo na korist građana, sa greškama naravno, ali i sa nekim uzletima i uspjesima. Tako da, to je bilo prije 15 godina", kazala je Ašanin u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Ona je dodala da od prije skoro tri godine imamo promijenjenu vlast i prekomponovanu medijsku scenu u kojoj su se stvari promijenile tako što su dojučerašnji mediji vrlo bliski vladajućoj garnituri danas najoštriji kritičari onoga što se događa na javnoj sceni.

"Nismo imali potrebu da naročito mijenjamo našu uređivačku politiku zato što je ona uvijek slijedila nešto što su prfesionalni uzusi. A kad slijedite taj put i kad ste na tom putu nemate potrebu da se prilagođavate nijednoj politici", rekla je Ašanin

Ona je poručila da je bilo prilično izazovno opstati i kredibilno i profesionalno raditi svih 15 godina.

"Izazov se danas koristi kao zamjena za problem i nigdje nije lako. Nije lako u društvima koja su razvijene demokratije, konsolidovana, pogotovo nije lako ovdje. Poslije svih tih prvih bitki Televizije Vijesti, 2013. je došla teška situacija u kojoj je ova televizija bila pred stečajem, pa smo se iščupali vrlo uspješno. Onda je došla 2015. kada su počeli čuveni protesti Demokratskog fronta, pa nakon toga vrlo zahtjevna 2016. sa izborima i državnim udarom. Onda smo imali ratove kriminalnih bandi. Sve smo mi to pohranili u sjećanju", poručila je Ašanin.

Kazala je da je onda došla 2020. godina i konačno nakon tri decenije promjena vlasti i sve je to trebalo ispratiti sa nedovoljnim kadrovskim i tehničkim resursima, a sve to zahtijeva ogromnu energiju, znanje, trud, potencijal.

"Vjerujem da smo uspješno preskočili ljestvice koje nam je život zadao i vjerujem da ćemo to i ubuduće činiti ne bude li drastično loših promjena. Kao najveći uspjeh izdvajam to što smo mi ostali dosljedni profesiji, što smo očuvali prvobitni nukleus ove redakcije, što nikom nismo dužni, možda smo mnogima krivi, i to što smo televizija koju građani prepoznaju kao svoju, blisku televiziju, čiju redakciju mogu da pozovu i da traže rješavanje nekog svog problema. Ako će neko u ovoj zemlji da pogleda ozbiljne vijesti pogledaće ih na Televiziji Vijesti. Ako će neko da pogleda ozbiljno pripremljenu emisiju, pogledaće emisije Televizije Vijesti, sa dobrim autorima i urednicima, sa karakterom. Ne vidim da imamo nešto bolje nažalost na medijskoj sceni, voljela bih da imamo jer kompeticija uvijek proizvodi bolje rezultate na svim poljima. Mi smo imali hiperprodukciju medija, ne znam da li se to zaustavlja, pretpostavljam da se zaustavlja, ali plašim se da se iz toga nije rodio neki kvalitet. Mi naravno možemo da budemo produkciono bolji. Nivo na kome je naša produkcija u ovom vijeku nije nešto čime možemo da se pohvalimo, na tome ćemo raditi, neke promjene ćemo napraviti već do jeseni i vjerujem da će gledaoci i s te strane biti zadovoljni", kazala je Ašanin.

Ona je komentarišuči to što je Crna Gora napredovala u Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu, koji je objavila međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), kazala da statistika i brojke mogu opasno da zamagle suštinu i istinu prave stvari.

Crna Gora je prema tom indeksu sa 63. pozicije došla do 39. mjesta na listi od 180 zemalja.

"Vjerujem da smo neke pomake napravili. Da smo baš toliko napredovali nisam sigurna, ali ako je neko to registrovao, dobro je. Bitnije je da se trudimo i pokušavamo da pozitivne trendove zadržimo i da kao medijska zajednica osvajamo i podižemo profesinane standarde. Plašim se da se dešava suprotno, da se urušavaju i da su se već opasno urušili", kazala je Ašanin.

Bonus video: