Sud odbio zahtjev za ukidanje pritvora Boreti, Bigoviću, Šćekiću i Vujadinoviću

Slavoljub Šćekić ubijen je 30. avgusta 2005. godine ispred porodične kuće u podgoričkom naselju Tološi, jer je rukovodio istragom za bombaške napade na hotel Splendid zbog čega je, prema optužnici, i likvidiran

5169 pregleda 2 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Porodica Šćekić će 30. avgusta obilježiti 18. godišnjicu ubistva Slavoljuba Šćekića, policijskog inspektora.

Paradoksalno je, ali i šokantno da nakon 17 i po godina suđenje okrivljenima za njegovo ubistvo -Saši Boreti, Ljubu Bigoviću, Milanu Šćekiću i Ljubu Vujadinoviću, koji se terete i za bombaške napade na hotel Splendid, kreće ispočetka.

Okrivljeni su se danas ponovo izjasnili da nisu krivi.

"Na suđenju su se naši branioci izjasnili da nisu krivi za predmetno krivično djelo, i za ništa od ovoga što im se optužnicom stavlja na teret. Od početka ono što odbrana tvrdi, niti ovdje vidim dokaza u bilo kom pogledu da su oni bilo šta počinili", rekao je Dragoljub Đukanović, advokat okrivljenih.

Slavoljub Šćekić ubijen je 30. avgusta 2005. godine ispred porodične kuće u podgoričkom naselju Tološi, jer je rukovodio istragom za bombaške napade na hotel Splendid zbog čega je, prema optužnici, i likvidiran.

Okrivljeni su danas ponovili da su osuđeni na osnovu lažnog iskaza zaštićenog svjedoka i da nemaju nikakve veze sa ubistvom Šćekića.

"Nijesam kriv. Cijeli narativ ove optužnice, bombaški napad i ubistvo policajca je potpuna neistina. Sve optužbe smatram potpunom nasilnom fikcijom. Žao mi je što tada nije postojala Sky aplikacija, jer bi se sve znalo", rekao je okrivljeni Boreta.

Bigović je rekao dfa nije kriv i da nema "nikakve veze sa ubistvom Slavoljuba Šćekića".

"Nisam kriv i nikad u životu nisam vidio Slavoljuba Šćekića i nemam dodirne tačke sa njegovim ubistvom", kazao je Šćekić.

I Vujadinović je rekao da nije kriv i da nema "ništa sa krivičnim djelima koja mi se stavljaju na teret".

Ogorčena je sestra ubijenog inspektora, Slavica Šćekić.

"Ja i moja porodica smo jako ogorčeni na rad pravosudnih organa zato što su dozvolili da se sudski postupak za ubistvo jednog visokog policijskog funkcionera ovoliko odgađa, traje u nedogled", rekla je Šćekić

Na pitanje Slavice Šćekić, Saša Boreta je kazao da nikada u životu nije imao kontakt sa agentima ANB-a Zoranom Lazovićem i Duškom Golubovićem i negirao je da su mu pomogli da se skloni nakon ubistva. Međutim, Šćekić je na sudu iznijela neke detalje.

"Okrivljeni Saša Boreta je nekad bio spoljni saradnik Duška Golubovića i Zorana Lazovića, što pokazuje činjenica da je nosio policijsku značku. Ja sumnjam da je Saša Boreta bio u noći ubistva moga brata zajedno sa ovom pomenutom dvojicom u džipu "grand čiroki" koji su pomogli izvršiocima ubistva moga brata da se udalje sa mjesta zločina i tako im omoguće bjekstvo", kazala je Šćekić.

Ovo je četvrto suđenje okrivljenima. Posljednju presudu, kojom su četvorica okrivljenih osuđena na po 30 godina zatvora izrekla je 2012. godine sutkinja Biljana Uskoković, a potvrdili su je Apelacioni i Vrhovni sud. Međutim, Ustavni sud je 2019. godine ukinuo presudu Vrhovnog suda, ocjenjujući da im je povrijeđeno pravo na fer i pravično suđenje. Nakon toga je Vrhovni sud predmet vratio Apelacionom, a Apelacioni Višem. Viši je smatrao da nema pravo da sudi četvrti put, pa je Vrhovni zauzeo stav da je ipak nadležan Apelacioni.

Tome je odbrana posvetila najviše vremena u sudnici, pa su odbili da se izjašnjavaju na ukinutu presudu Višeg suda, već samo na okolnosti iz optužnice, smatrajući da Apelacioni nije nadležan.

Okrivljeni su ponovo tražili i da im se ukine pritvor u kojem se nalaze od 2006. godine, a Milan Čila Šćekić od 2011. godine, čemu su se usprotivili tužilaštvo i porodica, pa je sudsko vijeće to odbilo.

"Jedan od okrivljenih, izvršilac ubistva moga brata, Čila Šćekić se krio tri godine u Holandiji. Da je nevin, zašto bi se krio? Neko ko je nevin nema čega da se plaši", kazala je Šćekić

Advokat Đukanović je rekao da "treba svako zdravorazumski da se zapita šta se postiže pritvorom nakon 17 i više godina".

Sud u Strazburu je dva puta presudio u korist Bigovića i ostalih, zbog predugog trajanja pritvora,a ceka se odluka Komiteta ministara Savjeta Evrope koji se stara o izvršenju presuda

Slavica Šćekić smatra da postoje opstrukcije, kako se ne bi došlo do nalogodavaca ubistva.

"Po hiljadu puta ponavljam, da je nalogodavac ubistva moga brata Milo Đukanović. To što neko nema hrabrosti da pokrene optužnicu protiv njega, to je već neka druga stvar", kazala je Šćekić.

Suđenje se nastavlja 20. juna.

Bonus video: