Milatović za TV Vijesti: Dolazak svih predsjednika iz regiona na inauguraciju bio bi dobra poruka

Milatović je u intervjuu kazao da je inauguracija u Skupštini, pred poslanicima, unapređenje demokratske prakse, te da je to jedini razlog zašto zakletvu ne polaže na Cetinju

59764 pregleda 235 reakcija 32 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović očekuje da će njegovoj inauguraciji naredne subote u Podgorici prisustvovati lideri zemalja regiona, uključujući predsjednika Srbije Aleksandra Vućića.

Milatović je u intervjuu Televiziji Vijesti kazao da je inauguracija u Skupštini, pred poslanicima, unapređenje demokratske prakse, te da je to jedini razlog zašto zakletvu ne polaže na Cetinju.

Neki od prvih poteza na poziciji šefa države biće mu sagledavanje pristiglih zakona donijetih u vrijeme raspuštene Skupštine.

"Sve ide, kako sam informisan, po predviđenom planu. Dobili smo potvrdu da će upravo brojni visoki dužnosnici iz tih zemalja upravo prisustvovati činu inauguracije. Ovdje mislim i na SAD, na Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, što je dobar signal povjerenja i međusobnog uvažavanja između Crne Gore i tih zemalja i to me zaista raduje", kazao je Milatović za TV Vijesti.

Pozvali ste i predsjednike svih država regiona. Ako bi došao predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, to bi bila prva njegova zvanična posjeta Crnoj Gori otkako je na čelu Srbije, od 2017. Očekujete li da će doći?

Milatović: Svi predsjednici zemalja regiona su pozvani, i u duhu jedne politike dobrosusjedskih odnosa, koju Crna Gora želi da ima sa svim svojim susjedima, mislim da bi i njihov dolazak upravo bio dobra poruka i EU i široj međunarodnoj zajednici jedne saradnje unutar regiona. Ja sam i u telefonskom razgovoru sa mnogima od njih dobio jednu dobru poruku da postoji interesovanje njihovog prisustva, ovdje mislim i na članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine i na gospodina Vučića, na predsjednika Albanije i na mnoge druge.

Govorilo se o Cetinju... Postavljalo pitanje zašto ne tamo? Da li biste, ipak, voljeli da je inauguracija u Prijestonici i šta je Vas zvaničan razlog zašto se tamo ne održava?

Milatović: Ja zaista i ovim činom želim da pokažem dodatno unapređenje demokratske prakse u Crnoj Gori. Znate da sam čin zvaničnog polaganja zakletve predsjednika treba da bude ispred poslanika u Skupštini Crne Gore i upravo će tako ovoga puta i da bude, čime smatram da šaljemo dobru demokratsku poruku i da je upravo to bio jedini razlog zbog čega se i sam čin inauguracije odvija u Skupštini Crne Gore. Naravno da moj odnos prema Cetinju kao Prijestonici će biti najbolje izrečen i po mom budućem vrlo aktivnom sudjelovanju u okviru Senata Prijestonice i po mnogim drugim primjerima.

Čeka se konačna odluka Ustavnog suda o spornim izmjenama Zakona o predsjedniku. Aktuelna vlast, iako je donijela taj akt, sada smatra da bi njegovo obaranje njoj dalo osnov da ospori ukaz odlazećeg predsjednika o raspuštanju Skupštine, kako bi onda oni sebi skratili mandat, a Vi, na osnovu toga, zakazali novi termin izbora. Da li biste to uradili?

Milatović: Sa pozicije predsjednika Crne Gore ću poštovati sve odluke i Ustavnog suda i Skupštine Crne Gore, tako da mislim da nije bilo dobro to što sud nije odlučivao. Što se tiče izbora koji su raspisani, vidite i sami da se svi politički akteri pripremaju za njih, tako da u tom smislu nemam šta više da kažem.

Da li ćete, kako to aktuelna većina očekuje, potpisati brojna akta koja su donijeli, uključujući Zakon o Centralnoj banci Crne Gore, koji predsjedniku države smanjuje nadležnosti?

Milatović: Što se tiče Zakona o CBCG, ja sam ga već komentarisao, mislim da se tu ne radi o tome da li su predsjedniku uskraćena neka ovlašćena ili nijesu, već da se radi o jednoj lošoj praksi koja je bila kritikovana i od strane međunarodnih finansijskih organizacija. Mislim da se upravo i ta kritika treba uzeti vrlo ozbiljno i odgovorno.

Slijede vanredni parlamentarni izbori. Da li i dalje zalažete za to Pokret Evropa sad bude dio šire, tzv. centrističke koalicije?

Milatović: Ono što je vrlo važno je da nakon tih izbora upravo dobijemo jednu stabilnost koja će biti reflektovana kroz politički stabilnu vladu i njen jedan dobar odnos sa parlamentom. Mislim da je vrlo važno za društvo da uđe u politički stabilnije vode i da je to ono što želim kao predsjednik.

Bonus video: