Gardašević Slavuljica: U Crnoj Gori oko 39.000 turista, Budva dominira, trend porasta broja turista u Podgorici

"Cifre su odlične, namjenski prihodi rastu, evidencija je bolja što znači da će da se smanjuje i siva zona poslovanja", kazala je Gardašević Slavuljica

9231 pregleda 6 komentar(a)
Gardašević Slavuljica, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Gardašević Slavuljica, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Aleksandra Gardašević Slavuljica, direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, rekla je u Bojama jutra na TV Vijesti da u turizam cvjeta, nezaustavljivo dominira, jer kako je kazala turistička putovanja više nisu luksuz nego stil života.

"Iz tog razloga je za očekivati da na globalnom i svim ostalim nivoima turizam raste", kazala je Gardašević Slavuljica.

Ona je saopštila podatke Nacionalne turističke organizacije (NTO) od 11. maja prema kojima je broj turista u Crnoj Gori oko 39.000.

"Porast broja turista je i u hotelskom i u privatnom smještaju. Izraženo je i procentualno povećanje broja turista i u odnosu na prošlu i u odnosu na 2019. godinu. Cifre su odlične, namjenski prihodi rastu, evidencija je bolja što znači da će da se smanjuje i siva zona poslovanja", kazala je Gardašević Slavuljica.

Rekla je da što se tiče broja turista po opštinama, Budva naravno dominira. ali da je interesantan trend porasta broja turista u Podgorici, što kako je kazala znači da glavni grad poboljšava svoju ponudu.

"Struktura gostiju je takođe interesantna. Nama su tradicionalni gosti iz regiona, međutim sve više imamo gostiju sa visokoplatežnih tržišta, Njemce, goste iz Ujedinjenog Kraljevstva, Izraela, Francuske", rekla je Gardašević Slavuljica.

Bonus video: