Poslodavci traže radnu snagu za ljeto, sezonci iz Crne Gore radije idu u Hrvatsku

Uz evidentno, poražavajuće spore procedure neophodne za boravak i status sezonaca u zemlji, kao i decenijama promašene politike u proizvodnji sopstvenog kadra u turizmu, skupo je vlasnike hotela i restorana koštalo i uvjerenje da će jeftina radna snaga uvijek biti lako dostupna

19283 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Jedan od oglasa kojim se traže radnice, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Jedan od oglasa kojim se traže radnice, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Dok poslodavci od početka godine traže kvalifikovanu radnu snagu za predstojeću ljetnju sezonu, sezonci iz Crne Gore radije idu u susjednu Hrvatsku.

Razlozi su bolja zarada i uslovi rada.

Posljednje pripreme su u toku, jer je ljetnja turistička sezona na pragu. Gostiju na crnogorskom primorju ima, ali ugostitelji nemaju mnogo razloga za radost, jer većina i dalje traži radnu snagu.

Iako su sajtovi za zapošljavanje zatrpani oglasima, a na vratima mnogih restorana zalijepljen papir na kome piše "TRAŽIMO RADNIKE" , Aleksandar Jovanović iu Udruženja ugostitelja Budve kaže da je radnika nikad manje, a da su uslovi rada na našem primorju nikad bolji.

No, iako su se uslovi rada poboljšali, u Hrvatskoj su znatno bolji poručuje Nikola Ajković koji već drugu godinu radi na mini kruzeru koji plovi hrvastkom obalom Jadrana.

Da se sezonski radnici iz Hrvatske posljednjih godina zadovoljni vraćaju u Crnu Goru potvrđuju i hotelijeri iz ove susjedne zemlje .

Turistički radnici u Crnoj Gori, sa duge strane sve češće rješenje vide u u radnoj snazi sa udaljenih destinacija poput Nepala i Indije.

Uz evidentno, poražavajuće spore procedure neophodne za boravak i status sezonaca u zemlji, kao i decenijama promašene politike u proizvodnji sopstvenog kadra u turizmu, skupo je vlasnike hotela i restorana koštalo i uvjerenje da će jeftina radna snaga uvijek biti lako dostupna.

Posljednji je čas, da ako sami ne znamo, počnemo da učimo od drugih.

Za početak od susjeda.

Bonus video: