"Bez hapšenja nalogodavaca i svih izvršilaca ubistva Duška Jovanovića, ne može se govoriti da je Crna Gora slobodna"

Ubistvom Jovanovića bave se i hrvatske kolege, koje slučaj povezuju sa ubistvom direktora lista "Nacional" Iva Pukanića

19811 pregleda 5 komentar(a)
Sa mjesta ubistva Jovanovića, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa mjesta ubistva Jovanovića, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića već 19 godina čeka pravdu.

Vrh države zahtijeva potpuno rasvjetljavanje ovog zločina, a velike nade polažu u Tužilaštvo i međunarodnu ekspertizu.

Prvi put mjesto gdje je Jovanović ubijen posjetio je crnogorski predsjednik.

Jakov Milatović poručuje da država duguje punu istinu o ubistvu.

Iza svega, ponavlja premijer Dritan Abazović stoji duvanska mafija, što vidi kao glavni razlog za to što do danas nijesu otkriveni nalogodavci.

Bez toga, kažu iz "Dana", Crna Gora ne može biti slobodna.

Ubistvom Jovanovića bave se i hrvatske kolege, koje slučaj povezuju sa ubistvom direktora lista "Nacional" Iva Pukanića.

Zato vjeruju da bi od pomoći mogla biti saradnja crnogorskih i hrvatskih tužilaca.

"U ime građana Crne Gore zahtijevam od nadležnih organa potpuno rasvjetljavanje ovog slučaja. To je ono što dugujemo Dušku, to je ono što dugujemo svim slobodnim novinarima, koji su u prethodnih 30 godina, za vrijeme trajanje jednog nedemokratskog režima u Crnoj Gori", nosili baklju slobode i slobodne riječi", rekao je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

I premijer, drugi put sa te pozicije, sa ovog mjesta, šalje sličnu poruku...

"Neko konačno mora da da odgovore na pitanja - ko su nalogodavci i izvršioci ubistva Duška Jovanovića. Bez rješenja ovog pitanja pravda u Crnoj Gori je nemoguća", rekao je premijer Crne Gore, Dritan Abazović.

Pravda se čeka od 2004.

Abazović kaže kako Vlada od Tužilaštva zahtijeva da konačno uvaži preporuke Komisije za praćenje istraga napada na novinare, kao i da se zatraži mađunardona ekspertiza u sagledavanju dosaašnjih rezultata, te da se uključi i Savjet Evrope.

Istragu ubistva Jovanovića nedavno je preuzela tužiteljka Danka Ivanović Đerić.

Bez hapšenja nalogodavaca i svih izvršilaca ubistva Duška Jovanovića, ne može se govoriti da je Crna Gora slobodna, poručuje vršilac dužnosti pomoćnika glvnog i odgovornog urednika "Dana" Mili Prelević.

Zato, kaže, jednaka kritika, ide svakoj Vladi, dok se god slučaj ne riješi.

"Dusko Jovanović je bio u najtežim trenucima luča slobode u Crnoj Gori i sada vidimo da sve one teme koje je on otvarao prije 20 i više godina danas su aktuelne i zbog tih tema danas ljudi završavaju iza rešetaka. Znači da smo bili u pravu, da je Duško Jovanović bio u pravu, i Crna Gora ne zaslužuje ni Evropsku uniju, ni da se o njoj govori kao o slobodnoj državi, sve dok ne riješi ubistvo", kazao je Prelević.

A ubistvo Jovanovića vezano je i za slučaj ubistva direktora "Nacionala" Iva Pukanića, kaže hrvatski novinar Andrej Jarak, koji sa svojom ekipom radi dokumentarni serijl o njvećim zločinima u hrvatskoj istoriji.

U Podgorici snimaju segment priče vezan za ubistvo nekadašnjeg urednika "Dana".

Jarak podsjeća da su za ubistvo Pukanića izvršioci pravosnažno osuđeni na ukupno 150 godina zatvora, dok je u slučaju Jovanoviča samo Damir Mandić, kao pomagač, osuđena na 19 godina.

"U oba slučaja se ne zna ko su naručioci, i mislim da je to ključno pitanje na koje će se morati dati odgovor. Mislim da bi u saradnji crnogorskih i hrvatskih tijela kaznenog progona, tužilaštva i jedne i druge države, se moglo doći do odgovora jer je to jedan zločin koji ne može zastariti, ne smije zastariti. Ono što ja mogu reći sigurno je da je Ivo Pukanić ubijen zbog svog novinarskog rada i to stoji u presudi njegovim ubicama. Ratko Knežević, crnogorski državljanin, je na sudu otvoreno rekao da iza tog ubistva, tog zločina stoji duhvanska mafija", rekao je Jarak.

Na mjestu ubistva Jovanovića danas je bio i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Da se ovaj zločin do kraja riješi pozvali su i predsjedndica Skupštine Danijela Đurović, Sindikat medija, NVO Akcija za ljudska prava.

Glavni i odgovorini urednik "Dana" Duško Jovanović ubijen je ispred redakcije, na današnji dan 2004. godine, 15 minuta poslije ponoći, hicima iz automatskog oružja.

Bonus video: