Izabrani doktori će pregledati pacijente po predviđenim normama, primiće i "sve što je hitno i zakazano"

Protest u subotu ispred Ministarstva zdravlja, izabrani doktori ukazuju da zbog trenutne preopterećenosti trpe i pacijenti i ljekari

7372 pregleda 4 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Sindikat izabranih doktora u subotu organizuje protest ispred Ministarstva zdravlja, jer im nisu ispunili zahtjeve da im vrate dodatke na platu, po osnovu broja odrađenih pregleda.

Kako će oni raditi od ponedjeljka, da li će pacijenti ispaštati, za "Boje jutra" Televizije Vijesti govorile su doktorka Marijana Simonović iz Doma zdravlja Podgorica i doktorka Lidija Ognjenović iz Doma zdravlja Nikšić.

Simonović je rekla da prevashodno zahtijevaju da im se "vrati dostojanstvo struci".

"Desile su se promjene koje su dovele do toga da situaciju, koja je odavno teška, učinili još težom, i na taj način naš posao i ono što treba da pružimo pacijentima, umnogome otežale. To su prvenstveno stvari o kojima treba da se povede računa i da se izabrani ljekari uključe u kreiranje rada u domovima zdravlja, da bismo mogli pružiti mnogo bolju uslugu pacijentima", rekla je Simonović.

Došlo se do situacije da, kako je istakla, ljekari moraju da primaju mnogo više pacijenata na dnevnom nivou i da ne mogu da im se posvete na pravi način.

Ognjenović je rekla da će od ponedjeljka raditi po pravilima i propisanim normama. Istakla je da postoji pravilo da treba da pregledaju do 30 pacijenata dnevno, ali da ona, na primjer, svakodnevno pregleda od 100 do 150 pacijenata.

"Stavili smo pacijente u fokus, da im se pomogne, ali radimo mimo svake norme i pokušavamo da pacijentima najbolje pomognemo, rušeći sebe, svoj ugled, dostojanstvo... stavili smo sebe u treći plan i postali smo ljekari trećeg reda... Ono što pacijentima trenutno možemo da pregledimo je kvantitet, a ne kvalitet", smatra ona.

Istakla je da zbog aktuelnog stanja trpe i pacijenti i ljekari.

"Mi ćemo u ponedjeljak sve što je hitno i zakazano primiti, nećemo se strogo držati tih 30 pacijenata. Sve što bude tražilo hitno intervenciju, tu ćemo biti, jer smo tu u službi pacijenata. Ali, da se mi gazimo i neke stvari koje možemo ostaviti za sjutra - vjerujte da ćemo ih ostaviti".

Bonus video: