Rovčanin Cojić: Bojim se da ćemo premašiti evropski standard na dužinu čekanja kod izabranog ljekara

Pacijenti su ispaštali, a sada smo odlučili da se vratimo našim normama, rekla je u Bojama jutra doktorica Milena Rovčanin Cojić iz Sindikata izabranih doktora

5450 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Sistem koji je zamišljen je urušen, a izabrani ljekari su vremenom zatrpavani administracijom. Umjesto da pregledamo dnevno do 35 pacijenata mi smo dvostruko i trostruko više pregledali, i to je neminovno dovelo do toga da imate manje vremena da posvetite pacijentu. Pacijenti su ispaštali, a sada smo odlučili da se vratimo našim normama, rekla je u Bojama jutra doktorica Milena Rovčanin Cojić iz Sindikata izabranih doktora.

Rekla je da se smanjenjem boja primljenih pacijenata dužina čekanja na pregled kod izabranog ljekara može povećati.

“U Evropi je standard od sedam do 10 dana. Mi ćemo, bojim se, taj standard premašiti. Većina direktora je podržala to da se moramo vratiti normi i da se kvalitet mora vratiti na prvo mjesto”, rekla je Rovčanin Cojić.

Dodala je da su 80 odsto ljekara u svakom domu zdravlja članovi ovog Sindikata, i da se oni pridržavaju ove odluke.

Načelnik Direkcije za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Radovan Nikolić rekao je da do sada nije bilo pritužbi i problema.

“Rad se odvija uobičajno. Nema povišenog broja pacijenata, neka čekanja, što nas raduje. Podržavam unaprijeđenje kvaliteta, jer smatram da kvanitet nikad ne treba da bude ispred kvaliteta, ali isto tako smatram da se ne treba kruto držati određenih normi, nego svakom pacijentu posvetiti značajnu pažnju u mjeri u kojoj je potrebno. Bez fiksnog broja pregleda”, rekao je Nikolić.

Kazao je da postoji metod i način da se doktor nagradi ukoliko pregleda više od propisanog broja pacijenata.

Opširnije u prilogu.

Bonus video: