Jakšić Stojanović: Ako se dokaže da URA ima veze sa slučajem Kvon diskvalifikovali su se iz pregovora

"Mi ćemo razgovarati sa svima, osim sa DPS. Razgovaraćemo i sa Bošnjačkom strankom. Milsim da je ljekovito za Crnu Gori, DPS i njegove koalicione partnere da budu u opoziciji i da će tako dati mnogo veći doprinos razvoju crnogorskog društva", rekla je Jakšić Stojanović u emisiji Izborna noć na Televiziji Vijesti

142737 pregleda 55 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Televizija Vijesti
Foto: Televizija Vijesti
Ažurirano: 11.06.2023. 23:54h

Na Televiziji Vijesti mogli ste pratiti emisiju Izborna noć u kojoj su gosti bili metodolog Miloš Bešić, politikolog Predrag Zenović, funkcionerka Pokreta Evropa sad Anđela Jakšić Stojanović, kao i funkcioneri koalcija "Zajedno" Amar Borančić, "Hrabro se broji" Damjan Ćulafić i koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Babović.

Tok emisije

Metodolog Miloš Bešić kazao je da je veliko iznenađenje niska izlaznost na danas održanim parlamentarnim izborima.

"Očekivao sam makar za 10 odsto višu izlaznost. Pitanje je dali je u pitanju prezasićenost izbornim cuiklusima ili da nemate više rušenje DPS-a pa je manje interesantno. Može biti više faktora ovako niske izlaznosti", rekao je Bešić gostujući u emisiji Izborna noć na Televiziji Vijesti.

Jakšić Stojanović: Nadam se da ćemo i sa ovako malom izlaznošću biti najjača politička partija

Anđela Jakšić Stojanović iz Pokreta Evropa sad kazala je da izlaznost manja nego što su očekivali u tom Pokretu.

"Nadam se daćemo i sa ovako malom izlaznošću biti najjača politička partija na sceni Crne Gore. Nadam se da i sa ovako malom izlaznošću i da ćemo biti najjača parija i da ćemo dati premijera Crne Gore, nosioca naše lista Milojka Spajića", rekla je Jakšić Stojanović.

Ćulafić: Očekujem da Demokate sa ostalim koalicionim partnertima formiraju stabilnu i evropsku vladu

Damjan Ćulafić iz koalicije "Hrabro se broji" je rekao da je iznenađujuće niska stopa izlaznosti.

"Naša očekivanja su da zadržimo biračko tijelo koje držimo da je stabilno... Ukoliko se to pokaže, negdje bi se mogao očekivati solidan rezultat i da Demokate sa ostalim koalicionim partnertima formiraju stabilnu i evropsku vladu", rekao je Ćulafić.

Babović: Građani su malo zasićeni izborima

Andrija Babović iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" rekao je da nije iznenađujuća slaba izlaznost.

"Građani su malo zasićeni izborima... Ovakva izlaznost odgovara partijama koje imaju stabilnu infrastrukturu, među kojima je i koalicija "Za budućnost Crne Gore". Naše biračko tijelo je jako stabilno", rekao je Babović.

Borančić: Definitivno postoji prezasićenje političkim procesima

Amar Borančić iz koalcije "Zajedno" rekao je da ovako niska izlaznost može donijeti "neka iznenađenja kada je u pitanju rezultat naše koalicije".

"Definitivno postoji prezasićenje političkim procesima, a mislim da je drugi faktor jedna porazna politika aktuelne Vlade Dritana Abazovića...", rekao je Borančić.

Zenović: Izbori koji nose jednu dozu izvjesnosti

Politkolog Predrag Zenović kao jedan od razloga slabe izlaznosti takođe je naveo "zasićenost politikom".

"I što ne postoji veliki motivator koji je do sada postojao - to je bio taj anti-DPS sentiment... Toga više nema ovo su izbori koji nose jednu dozu izvjesnosti i dolaze nakon svih učestalih ciklusa...", rekao je Zenović.

Bešić: Slaba izlaznost odgovara manjim partijama

Bešić je kazao da slaba izlaznost odgovara manjim partijama.

"Njima treba oko 9.500 glasača za ulazak u parlament. Na tom derbiju začelja imate manje i bolje organizovane partije - tu mislim na SDP, listu Vladimira Leposavića...".

On je kazao da se prema njegovim istraživanjima Pokret Evropa sad kretala od 28 do 30 odsto procenata.

"Posljednje istraživanje sam radio prije 15 dana", rekao je Bešić.

Dodao je da je DPS bio na 23 do 25 odsto, "ali su bili prilično na maksiumumu svog potencijala".

"Evropa sad je po tom potencijalu išla na 36 do 37 odsto po potencijalu, ali se u praksi to nikad ne dešava. Na smanjenu izlaznost rekao bh da Pokret Evropa sad bude prva u nizu svih. Ne bih se iznenadio da vidim da su potupo ujednačeni DPS i Pokret Evropa sad, ili da DPS u odnosu na Poiret Evropa sad ima pola ili procenat više... U mojim mjerenjima je DF išao između 14 i 17 procenata, a Demokrate su u tri različita istraživanja se kretale od 14 do 16,5 odsto. Biračko tijelo stabilnije je od biračkog tijela DF...", rekao je Bešić.

Borančić: Naši birači dominantno izašli

Borančić je kazao da su procjene koalicije "Zajedno" da su njihovi birači "bili vrlo agilni na izborima i da su doiminantno izašli".

"Očekujemo dobar rezultat za nas", rekao je Borančić.

Jakšić Stojanović je kazala da "nisu pozivali niti vršili bilo kakav pritisak na građane".

Zenović: Izlaznost nije dobra za sveukupan parlamentarizam

Zenović je ocijenio da ne misli da je dobra ovako niska izlaznost za sveukupan pralementarizam u Crnoj Gori.

"Mi imamo istoriji u ove dvije godine pokušaja konstituisanja stabilne i u parlamnetu utemeljene vlade što se nije desilo...", istakao je Zenović.

Bešić: Ne vidim da ćemo imati stabilnu političku snagu

Bešić je komentarišuši preliminarne rezultate izbora kazao da po njegoviom sudu kako sada stoje stvari "ne očekujem stabilnu političku vladu".

"Očekujme relativno brzo izbore - nakon dvije godine. Možda je prebrzo ali ne vidim da ćemo imati stabilnu političku snagu...", ocijenio je Bešić.

Jakšić Stojanović: Razgovaraćemo sa svima, osim sa DPS

Jakšić Stojanović je kazala da kada je u pitanju formiranje vlade da je "prerano govoriti".

"Mi ćemo razgovarati sa svima, osim sa DPS. Razgovaraćemo i sa Bošnjačkom strankom. Milsim da je ljekovito za Crnu Gori, DPS i njegove koalicione partnere da budu u opoziciji i da će tako dati mnogo veći doprinos razvoju crnogorskog društva", rekla je Jakšić Stojanović.

Dodala je da je bilo "previše prejakih i pregubih riječi" na relaciji GP URA Pokret Evropa sad.

"Tačno je da su pojedini funkcioneri Pokreta Evropa sad rekli da će izaći iz pokreta ukoliko se napravi koalicija sa URA. Tačno je i da je Spajić rekao da ne vidi URA u vladi. Sačekala bih, tu odluku ne donosi nijedan funkcioner pokreta pojedinačno, niti lider, već postoji glavni odbor partije koji će donijetu odluku o našem nastupu i koaliciji. Kolege iz GP URa - konkretno Dritan Abazović i Filip Adžić su grubo zloupotrijebili državne institucije i funkcije- To je nešto što je personifikacija perioda vladavine DPS-a. Svi u društvu treba da osudimo takav način ponašanja. Bila bih malo opreznija kada su u pitanu izjave. Nije prijatno, izgubilo se povjerenje, ali ne bih izlazila sa eksplicitnim izjavama dok malo se situacija ne slegne... Razgovore ćemo da ponudimo svima. Ono što će biti naš uslov jeste spoljnopolitički pravac Crne Gore - mi težimo ulasku u EU, članica smo NATO-a i ne treba da pokjrećemo neka pitanja koja se odnose na međunarodno preuzete obaveze. Tačka dva je program koji se odnosi na unapređenje kvaliteta života građana i ukoliko sve partije podržavaju program Evropa sad 2, mislim da ćemo se lako dogovoriti. Treći princip je meritokratija - da osim za političke funkcije jednom riješimo problem raspišemop konkurse i primimo najbolje ljude na određena mjesta. Ovo je prilika da se suštinski, a ne formalno zalažemo za te principe", istakla je Jakšić Stojanović.

Bešić: Abazović bespotrebno izlijetao i napravio negdje štetu u kampanji koaliciji

Bešić je kazao da su Demorkate u GP URA mogli napraviti bolji rezultat.

"Mislim da je u kampanjiu Abazović bespotrebno izlijetao i napravio negdje štetu u kampanji. DPS je pokazao svoju solidnu snagu... Pokret Evropa sad je dobio povjerenje građana, ali to povjerenje je vilika odgovornost za njih...", naveo je Bešić.

Borančić: Nema stabilne proevropske vlade bez naše koalicije

Borančić je kazao da "govoriti da ne želite sa 23 procenta da ne želite da razgovarate da nije ni fer prema građanima".

"Nije ni malo politički mudro. Nema stabilne proevropske vlade bez naše koalicije. Ako smo ostavili staru paradigmu iza nas i ponudiuli nova rješenja, ljude, programe, ne vidim gdje je problem da razgovaramo. Mislim da je to neodgovoran stav prema građanima... Spremni smo da budemo konstruktivna opozicija, ali ako čujemo od Pokreta Evropa sad da je URa i ove strukture vlasti da su bile spremne da zloupotrebljavaju sistem vlasti, da rade protiv Ustava - kako ste spremni sa takvim pojedincima da pravite vlast, a sa nama ne želite da razgovarate", upitao je Borančić Jakšić Stojanović.

Ona je odgovorila da je koalicija Zajedno "napravila određene kadrovske promjene".

"Bila sam eksplicitna kada sam rekla da je za Crnu Goru i za vas ljekovito da vi ostanete u opoziciji. Građanima i crnogorskoj javnosti treba da dokažete da sve što radite su suštinske, a ne kozmetičke izmjene. Kako koji izbori idu imate sve manje glasove i treba da ih ubijedite da vi radite onako kako treba. Da ste ih ubijedili pretpostavljam da biste imali trend rasta, a ne pada. Abazović i Adžić su zloupotrijebili institucije i pozvali smo nadležne organe da rade svoj posao. Zalažemo se da sudstvo i tužilaštvo rade bez političkih i medijskih pritisaka i sačekala bih da nadležne institucije rade svoj posao. Ukoliko se dokaže da Abazović i Adžić imaju neke veze sa slučajem Kvon sigurna sam da su se sami diskvalifikovali kada su u pitanju pregovori u vladi", istakla je Jakšić Stojanović.

Bešić: Kada bih odlučivao u ime DPS-a insistirao bih da budem u opoziciji

U polemiku se uključio i Bešić koji je rekao da su argumenti koalicije Zajedno koju predvodi DPS dobri, korektni u ideološkom smislu.

"U ideološkom smislu nema velike razlike između Evrope sad i DPS-a. Sve suštinske magistrale se ne razlikuju. Problem je što DPS takav kakav jeste i dalje ima teret prošlosti i to je nešto što mora da se prihvati. Sve što su problemi društva morase pripisati njima jer su 30 godina bili na vlasti. Imam drugi rezon - mislim da je sa stanovišta teorije racionalnog izbora njima pametno da budu u opoziciji. Kada bih odlučivao u ime DPS-a insistirao bih da budem u opoziciji. Ne očekujem stabilnu vladu, već teško vrijeme, odluke i ne očekujem neku veoma uspješnu vladu...", naveo je između ostalog Bešić.

Bešić: Demokrate imaju perspektivu, za URA nisam siguran

Bešić je rekao da su Demokrate osvojile isto mandata "kao prije ove utakmice..."

"Mislim da je to dobra odskočna daska za budućnost. Za URA nisam siguran, za Demokrate mislim da imaju persperktivu", naveo je Bešić.

On je ocijenio i da Bošnjačka stranka ima najviše razloga za zadovoljstvo ostvarenim rezultatom.

"Teza da DPS nestaje sa političke scene nije tačna - DPS ostaje. Čekamo da vidimo da li će biti slučaj SPS u Srbiji ili HDZ-a u Hrvatskoj. Više mi liči na HDZ. DPS nema razloga za nezadovoljstvo. Pokret Evropa sad mora biti zadovoljan, dobili su i predsjedničke izbore. Možda su mogli više na parlamentarnim izborima da osvoje, ali nema razloga za nezadovoljstvo. Demokrate trebaju da budu u potpunosti zadovoljne rezultatom. Bili su u najtežoj situaciji jer je njihvo biračko tijelo isto kao biračko tijelo Pokreta Evropa sad. URA ne može biti zadovoljan. Ovo što govori Abazović nije istina. URA da im Demorkate nisu ispružile ruku za koaliciju bila bi u velikom problemu. Mislim i da koalicija Za budućnost Crne Gore ima razloga za zadovoljstvo...", naveo je Bešić.

Jakšić Stojanović: Nećemo imati situaciju kao sad da premijer bude neko ko ima upitnu podršku građana

Jakšić Stojanović je istakla da Pokret Evropa sad kao partija koja je osvojila najviše glasova ima najveću odgovornost u cijelom procesu.

"Ovakav rasplet situacije za Crnu Goru je dobar jer više u pregovorima nećemo imati partije i pokrete koje će imati ucjenjivački kapacitet... Nećemo imati situaciju kao sad da premijer bude neko ko ima upitnu podršku građana, da imamo ministre iz GP URA, SNP... i za SNP je upitno da li će preći cenzus. S kim ćemo prvo razgovarati, ostavila bih da sve to malo slegne, da prvo porazgovaramo na nivou Pokreta", rekla je Jakšić Stojanović.

Borančić: Imaćemo platformu za pregovore za formiranje vlade

Borančić je naveo da je koalcija Zajedno spremna da naredne godine provcede u poziciji.

"Imaćemo našu platformu za pregovore za formiranje vlade...", rekao je Borančić.

Ćulafić: Postoji mnogo tačaka i tema oko kojih se možemo složiti

Ćulafić je kazao da misli da bi "predstavnici nekih partija morali da budu malo odgovorniji tokom iznošenja stavova".

"Ako treba da formiramo stabilnu vladu, neophodan je razgovor, konsenzus. Postoji mnogo tačaka i tema oko kojih se možemo složiti... Već od sjutra hladne glave uđemo u razgovore", rekao je između ostalog Ćulafić.

Babović: Crnoj Gori nije potrebna vlada od 41 poslanika. To nije većina, već nestabilna stvar

Babović je naveo da očekuje razgovor i pregovore prije svega.

"Crnoj Gori nije potrebna vlada od 41 poslanika. To nije većina, već nestabilna stvar. Možemo pozvati sve manjinske partije i da napravimo mnogo jaču, čvršću vladu. Želimo da parlament bude što jači. Oko svih stvari treba da razgovaramo...", istakao je Babović.

Zenović: Buduća vlada i parlamentarna većina trebaju da imaju program oko kojeg su okupljeni

Zenović je istakao da pred Crnom Gorom stoje ozbiljni zadaci, prvenstveno pred parlamentom.

"Buduća vlada i parlamentarna većina trebaju da imaju program oko kojeg su okupljeni, a ne da bude kombinatrorika koja treba nekome da da u ruke vlast nad državom na neki kratak period", istakao je Zenović.

Bonus video: