Bogdanović: Imamo kontinuiranu komunikaciju sa Pokretom Evropa sad; Knežević: Čekamo poziv, bez nas nema stabilne vlade

Dva dana nakon parlamentarnih izbora nema, bar formalnih, kontakata o formiranju nove vlade. U koaliciji "Za budućnost Crne Gore" ponavljaju da su spremni za pregovore

55234 pregleda 87 reakcija 87 komentar(a)
Bogdanović, Foto: TV Vijesti
Bogdanović, Foto: TV Vijesti

Dok se čeka zvanični poziv lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića na pregovore o formiranju buduće vlade, potencijalni partneri kažu da su spremni.

Iz Demokratske Crne Gore su Televiziji Vijesti saopštili da imaju kontinuiranu komunikaciju sa Pokretom Evropa sad, i prije i nakon izbora, te da su ti odnosi politički dobri, a da li će pregovarati odvojeno, odlučiće nakon konačnog stava Evrope sad vezanog za GP URA.

U koaliciji "Za budućnost Crne Gore" čekaju da vide hoće li ih Evropa sad pozvati, uz poruku da bez njih nema stabilne vlade.

"Da sačekamo da li će ES odlučiti da nas pozove, ili će pozvati nekog drugog. Mi smo principijelno spremni da razgovaramo sa onim političkim subjektima koji su predstavljali onu 30-avgustovsku većinu, među njima je i Evropa sad", rekao je za Televiziju Vijesti nosilac liste koalcije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević.

Knežević
Kneževićfoto: Za budućnost Crne Gore

Nešto konkretnije su Demokrate, čiji je lider Aleksa Bečić predvodio koaliciju sa URA:

"Imamo kontinuiranu komunikaciju sa kolegama iz Evrope sad, kako prije, tako i nakon izbora i ti odnosi su politički dobri. Očekujem da formalni pregovori počnu tek nakon utvrđivanja konačnih rezultata od strane Državne izborne komisije, iako ne sporim pokušaj postizanja kompromisa i prije konačnih rezultata", rekao je Televiziji Vijesti funkcioner Demokrata Boris Bogdanović.

A da li će Demokrate nastupati zajedno sa URA ili odvojeno, budući da je Spajić rekao da u pregovorima o budućoj vladi isključuje DPS i URU, Bogdanović je odgovorio:

"Uvijek pozivamo na inkluzivnost, dogovor i konsenzus, jer je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada. Sačekaćemo konačan stav Evrope sad a onda se s tim u vezi izjasniti nakon odluke organa partije".

Upitan da li bi podržali program "Evropa sad 2", koji je najavio lider PES-a u kampanji, Bogdanović poručuje da partneri u bilo kojoj vladi sprovode zajednički, a ne program nekog od konstituenata vlasti.

Knežević nije bio decidan.

"Prvo da vidimo da Ii će Pokret Evropa sad učestvovati u formiranju vlade. Neka matematička računica može da pokaže da nije potreban pokret Evropa sad, kao što neka računica može da pokaže da nije potrebna koalicija Za budućnost Crne Gore, ali ja i dalje tvrdim da bez koalicije Za budućnost Crne Gore nema stabilne Vlade".

Bivša potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović za agenciju Mina kaže da Evropa sad ima više scenarija za sklapanje vladajuće koalicije.

"Jedan je da li samo sa Demokratama, ili sa kompletnom koalicijom "Hrabro se broji" i manjinama. Druga je varijanta sa Za budućnost Crne Gore, ali mislim da to isključuje manjine u cijeloj toj kombinatorici. I treća varijanta je da DPS u nekom kapacitetu, ili kao podrška manjinskoj vladi, ili samim učešćem u vlasti, omogući tu većinu", rekla je Marović.

Ona svakako očekuje da će pregovori o formiranju Vlade potrajati.

Bonus video: