Popović: Prije će biti da će se produžiti i pogoršati politička nestabilnost, nego da će se formirati stabilna vlada

Univerzitetski profesor u emisiji Reflektor na TV Vijesti naveo i da doprinos međunarodnog faktrora biti "i dalje produžen i značajan"

25763 pregleda 51 reakcija 24 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Univerzitetski profesor Milan Popović komentarišući nisku izlaznost na parlamentarnim izborima kazao je da ne mislim da će vladajuća i opoziciona politička klasa u Crnoj Gori uopšte percipirati "ovaj crveni ili bilo koji karton" koji su im građani dali.

"Rekordno niska izlaznost je crveni karton u principu govoreći. U nekim normalnim demokratijama, na primjer u SAD, izlaznost na najvažnijim predsjedničkim izborima je od 45 do 55 odsto, ali mi ne živimo u SAD i norlamnoj demorkatiji, nego u hibridnom režimu. Ja mislim još gore od tog hibridnog režima...", rekao je Popović u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti.

Dodao je i da su prilozi i izjave onih koji su dobili mandate "vrlo ilustrativni".

"Dva su glavna elementa. Prvo pobjednici trijumf i tako dalje. I drugo ne može se sastaviti evropska vlada bez nas. Moj utisak je kao da su na jakim drogama u odnosu na realnost u kojoj živi najveći dio crnogorskog stanovništva".

Naveo je i da je struktura apstinenata zanimljiva i da prihvata hipootezu da većinu apstinenata čine oni koji nijesu partijska vojska.

Odgovarajući na pitanje da li će Crna Gora dobiti stabilnu vlast ili ulazi u novu neizvijesnost, Popović je odgovorio:

"Na osnovu rezultata, pretpostavljam da je velika vjerovatnoća da će se produžiti, pa i pogoršati politička nestabilnost, prije nego da će se formirati stabilna vlada".

Naveo je i da će doprinos međunarodnog faktrora biti "i dalje produžen i značajan".

"Ali po mom mišljenju taj doprinos će produžiti da bude negativan doprinos haotizaciji i nestabilnosti", naveo je Popović.

Novinar iz Rima i kolumnista Vijesti Željko Pantelić kazao je da smo konačno imali izbore koji nisu bili istorijski.

"Bili su regularni, normalni izbori, na kojima su po prvi put građani glasali za nekoga, a ne protiv nekoga", rekao je Pantelić.

Naveo je da su se građani na izborima za predsjednika države, "ne možda zasitili, ali jednostavno shvatili da su ovi izbori bili ne toliko bitni ili toliko važni", rekao je Pantelić.

Ocijenio je i da se radi o sticaju okolnosti koji bi mogli da budu pokazatelj da Crna Gora ulazi polako u političku narmalnost "i da je sasvim normalno da imamo 50 do 60 odsto birača koji su izašli da glasaju".

Popović je istakao da je siguran da vladajuća politička klasa u vasti i opoziciji uopšte ne percipira problem niske izlaznosti i da to uopšte ne doživljava tako u svom vlastoljublju, egoizmu, sebičnosti...

"Njih brinu druge stvari. Građani jesu pokazali svoju moć, ali je ona negativna i nije takva da može uticati značajnije na dalji razvoj političke situacije", naveo je Popović.

Prema njegovim riječima najbolje bi bilo da buduću vladu formiraju Pokret Evropa sad, koalicija Za budućnost Crne Gore, Demokrate i URA.

"Tih 48 mandata sa dva mandata SNP-a i Demosa, to je 50. Najbolje bi bilo da se ispravi i greška iz avgusta 2020. i da svih 10 mandata manjina budu u toj vladi. To je 60. Riješen je problem pravosuđa i svi problemi. Ostaje jedino problem Gabrijela Eskobara i njegove polurečenice ko može, a ko ne u crnogorsku vladu...", rekao je Popović.

Dodao je da su dvije lošije opcije koje znače "samo produžavanje haotizacije i rasula institucija su Pokret Evropa sad i DPS".

"Vidim da ima analitičara iz NVO sektora, vjerovatno iz Kvinte koji to smatraju da je spas i jedina stabilnost. To jeste matematički uvjerljivo zajedno sa manjinskim mandatima, ali to je matematika. A politika nije samo matematika. Mislim da je to uvod u novu povećanu haotizaciju i destabilizaciju jer DPS nije prošao minimalnu reformu. Njen lider koji je formalno napustio položaj je u sjenci...", naveo je Popović.

Dodao je i da ima još jedna opcija.

"Koncentraciona vlada u smislu ako Kvinta bude toliko tvrda u svom destruktivnom doprinosu destabilizaciji Crne Gore, a 43. Vlada je njihov doprinos. Ako budu toliko tvrdi u tome onda bi jedina izlazna opcija bila koncentraciona vlada", rekao je Popović.

Bonus video: