Adžić za TV Vijesti: Spajićeva poruka ne mora biti prepreka, od nadležnih zavisi da li će on biti kandidat za premijera

Adžić je rekao i da GP URA i Demokratska Crna Gora mogu odvojeno pregovarati o Vladi, ali da će biti na istom fonu kada su nacionalni interesi u pitanju

55987 pregleda 138 reakcija 107 komentar(a)
Adžić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Adžić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kaže da poruka lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića - da neće s GP URA pregovarati o novoj Vladi, ne mora da bude prepreka za dogovor, a da od eventualnih saznanja i poteza nadležnih, zavisi da li će Spajić biti kandidat za premijera.

Adžić je Televiziji Vijesti rekao i da GP URA i Demokratska Crna Gora (zajedno nastupile na parlamentarnim izborima 11. juna) mogu odvojeno pregovarati o Vladi, ali da će biti na istom fonu kada su nacionalni interesi u pitanju.

Poručuje i da od PES zavisi hoće li ih zvati u Vladu ali i da GP URA, svakako, nikad nije čekala da neko drugi za njih vodi procese.

Iakojoš nema formalnog početka pregovora o novoj Vladi, gotovo sve partije su jedinstvene bar u jednom.

"Da Vlada treba što prije biti formirana, da građani ne smiju da trpe zbog određenih političkih kalkulacija, kojih će sigurno biti", istakao je Adžić. I dok se već vode neformalni razgovori, na šta upućuje i fotografija koju je objavio lider Force Genci Nimanbegu sa Spajićem, u GP URA ovako vide svoju poziciju, nakon poruke Spajića da sa njima neće razgovarati:

"Ako se sve tosvede na političku borbu, onda bi se vrlo lako mogli dogovoriti i sve što je rečeno u žaru političke borbe znate da je i do sada prolazilo bez nekih većih posljedica u daljoj komunikaciji", rekao je Adžić.

On, međutim, kaže da i nadležne institucije treba da rade svoj posao nakon izbora, aludirajući na slučaj Do Kvon-Spajić.

"Vjerujem da će biti određenih interesantnih saznanja i za građane Crne Gore, tako da ja ne bih sada komentarisao ni ko će biti potencijalni kandidat za premijera, to ćemo da vidimo nakon štose i formalno proglase rezultati i nakon što konstituišemoparlament, nakon što gospodin Milatović da mandat potencijalnompremijeru, tako da ja bih malo sačekao kada je to u pitanju", rekao je Adžić.

Upitan očekuje li da će Demokrate, s kojima su nastupili u predizbornoj koaliciji, odvojeno pregovarati o budućoj vladi, Adžić odgovara: "Svaki politički subjekat može odlučivati za sebe. Ono što je moje očekivanje, negdje, da mi budemo na istom fonu kada su interesi Crne Gore upitanju, sve ostalo je stvar kalkulacije."

U konačnom, očekuje li da GP URA dobije poziv PES na pregovore?

"Ja ne mogu da se miješam bilo kome u ono što su njihove želje i naumi. Mi nikad do sad nismo čekali da neko drugi za nas vodi proces. Mi nećemo opstruirati proces, spremni smo da participiramo u bilo kojoj vladi koja je na stanovištima evropske, ekološke i demokratske Crne Gore", rekao je Adžić.

N pitanje misli li da će URA biti dio nove vlade, Adžić je rekao da "ukoliko želi taj neko, ko bude sjutra dio vlasti, nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ukoliko želi da snažn onastavimo sa ekonomskim rastom, koji je bio evidentan u prethodnomperiodu, URA će svakako biti dio te vlasti".

"Ukoliko neko bude želioneke druge stvari, povratak nečega protiv čega smo se borili, misvakako nećemo participirati u tome", kazao je Adžić.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) i danas ponavljaju kako je Crnoj Gori potrebna stabilna i evroatlantska vlada, te da je takva moguća jedino ako u njoj bude koalicija koju oni predvode.

Sa druge strane, Alternativa Crna Gora, koja ima poslanika na listi PES sad, poručuje da je partija koju predvodi Spajić odlučna u namjeri da ne pregovara sa DPS i GP URA.

Bonus video: