Nagrađeni oni koji su se služili nedozvoljenim sredstvima, obrazovanje godinama na margini društva

"Gimnazija koja daje saopštenje da li su maturanti to vidjeli s vrha, pa kod njih se prave VIP odeljenja godinama, nešto nisam čuo da su oni na toreagovali", poručio je Božović

4804 pregleda 7 komentar(a)

Cilj protesta prosvjetnih radnika i roditelja je da ne ćutimo na ono što se dešava godinama, a sada je kulminiralo i vrlo je vidljivo cijeloj javnosti šta se uradilo na očigled svih nas. Onaj koji se služio nedozvoljenim sredstvima na kraju je nagrađen, rekla je u Bojama jutra Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice.

Prosvjetni radnici okupljeni u strukovnim udruženjima i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, posebno djece, mladih i roditelja, danas će protestovati ispred Ministarstva prosvjete zbog ovogodišnjeg postupka ocjenjivanja i vrednovanja maturskog ispita za gimnazije i stručne škole. Pridružiće im se i članovi Komisije za ocjenjivanje maturskog ispita CSBH jezika i književnosti Ispitnog centra, koja je utvrdila nepravilnosti i odbila da ponovo pregleda testove.

Leković je kazala da svakodnevno vide reakciju ljudi, osjećaju ljutnju i pružaju im podršku.

"Jedan od ciljeva je da budućoj vladi i ministrima skrenemo pažnju da ne želimo da se ovakve stvari više dese, da se postavljaju ljudi po meritokratiji, a ne politički, jer to onda povlači sve ostalo. Mislim da je red da Ministarstvo prosvjete pokaže kao primjer da vrednuje znanje i postavlja ljude na ta mjesta", rekla je Leković.

Na pitanje zašto se do sad čekalo sa protestima dok crnogorsko školstvo ne doživi debakl, ako se znalo da se već dugo prepisuje Leković odgovara da je Prosvjetna zajednica imala nekoliko protesta 2019. ali da je odziv bio mali, te da nisu shvatali ozbiljnost situacije.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelja kazala je da je ovo vrhunac svega što se dešavalo prethodnih godina i decenija.

"Uvijek se znalo gdje se prepisuje, u kojim školama, učionicama, ali da se desilo ovoliko masovno prepisivanje, da ste imali očigledne primjere i dokaze toga u javnosti. Ovaj slučaj je pokazatelj svega što se dešava u obrazovnom sistemu, počev od ocjenjivanja, pritisaka, načina rada...".

Kazala je da će sačekati novog mandatara, vladu i ministre od kojih će zahtijevati da se nešto konkretno desi, a pravila izmijene.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da je prosvjeta na margini društva, da se decenijama malo ulagalo u obrazovanje i da se išlo bez planova i vizije...

"Ovo je samo kap koja je prelila čašu. Ne dešava se ovo prvi put. Mi znamo da je prethodnih godina direktora škola koji su ohrabrivali test administratore da pomažu djecu kako bi prosječna ocjena na nivou škole bila bolja", rekao je Božović.

Nastavničko vijeće Gimnazije "Slobodan Škerović" reagovalo je na dešavanja u vezi sa maturskim ispitom i saopštilo da su maturanti pribjegli radnjama koje su vidjeli na najvišim instancama.

"Gimnazija koja daje saopštenje da li su maturanti to vidjeli s vrha, pa kod njih se prave VIP odeljenja godinama, nešto nisam čuo da su oni na toreagovali", poručio je Božović.

Bonus video: