Znate li šta je "američki virus": Ovih dana puni pedijatrijske ordinacije u Crnoj Gori

"Prema našim zakonskim propisima ovo obolijevanje ne spada u ona koja su obavezna za prijavu, na osnovu informacija koje dobijamo od ljekara, za sada je situacija uobičajena", istakla je epidemiološkinja, Alma Čičić u Bojama jutra na TV Vijesti

13437 pregleda 1 komentar(a)
Čičić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Čičić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

"Američki virus" ovih dana puni pedijatrijske ordinacije u Crnoj Gori, a iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) kažu da je obično klinička slika blaga.

"Kad se kaže američki virus misli se na oboljenje koje se naziva bolest šaka, stopala i usta. Najčešće se javlja kod djece, ali može da se pojavi i kod odraslih. Prema našim zakonskim propisima ovo obolijevanje ne spada u ona koja su obavezna za prijavu, na osnovu informacija koje dobijamo od ljekara, za sada je situacija uobičajena", istakla je epidemiološkinja, Alma Čičić u Bojama jutra na TV Vijesti.

Samo obolijevanje počinje nekim infektivnim simptomom, bol u grlu, temperatura, malaksalost, a onda se pojavljuju ranice u ustima, koje mogu biti bolne, a nakon jednog do dva dana javljaju se promjene na koži.

Bonus video: