EU želi da vrati baterije koje korisnici sami mogu zamijeniti: Gotovo polovina telefona koje kupimo se mora odbaciti

"Aparati koji su se ranije proizvodili trajali su mnogo duže, a sada kada gledate trajanje uređaja kroz godine. nakon druge, treće godine imate nagli porast kvarenja uređaja i to tačno negdje kada istekne garancija"

5066 pregleda 1 komentar(a)

Novom uredbom, za koju se očekuje da Evropski parlament da zeleno svijetlo, obavezuju se proizvođači baterija za mobilne telefone, automobile, bicikla, računare, da najkasnije do 2024. počnu proizvoditi baterije koje sami korisnici mogu lako zamijeniti.

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan rekla je u Bojama jutra na TV Vijesti da su shvatili da način na koji funkcionišemo nije održiv.

"Ne možemo tako više zagađivati okolinu, trošiti novac. To što nas industrija zadnjih decenija tjera da se ponašamo ovako kupi, koristi, baci... Gotovo polovina telefona koje kupimo se mora odbaciti zbog baterije. Baterija je najslabija tačka", rekla je Borzan.

Dodaje da se nekada u roku od 10 sekundi zamjenom baterije mogao poboljšati uređaj, a sada je potrebno maltene slomiti telefon.

Put do usvajanja uredbe je komplikovan jer se, objašnjava Borzan, sve članice moraju složiti i iznijeti svoj stav, nakon čega Evopski parlament upućuje zahtjev Evropskoj komisiji. Očekuje da će uredba biti usvojena za najviše dvije godine.

Nakon tvrdnji da se kućni uređaji kvare odmah nakon isteka garancije, Evropski parlament je u maju usvojio zakon po kome se zabranjuje prodaja uređaja sa "ugrađenim kvarovima". Cilj je da se potrošačima ponude održivije opcije pri kupovini.

"Aparati koji su se ranije proizvodili trajali su mnogo duže, a sada kada gledate trajanje uređaja kroz godine. nakon druge, treće godine imate nagli porast kvarenja uređaja i to tačno negdje kada istekne garancija. Kroz to se posredno zaključuje da se uređaji proizvode tako da se namjerno pokvare kako bi bili natjerani kupiti novi, jer se mreža servisa gasi. Servisera jedva da ima, a i ako ga nađete on vam kaže da se popravka i ne isplati", kaže Borzan.

Bonus video: