Đukanović: Spremni smo da sve službene kartice damo na uvid; MANS: Hitno promijeniti prakse prilikom zapošljavanja

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović kaže za TV Vijesti da ništa ne kriju niti zataškavaju, već sprovode interne procedure

26777 pregleda 123 reakcija 98 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Đukanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nikšićko tužilaštvo formiralo je predmet zbog sumnje u zloupotrebu službene platne kartice komapnije Elektroprivreda - Željezara Nikšić, nakon što je predsjednik Odbora direktora tog preduzeća Marko Perunović juče podnio ostavku, navodeći da je karticu iskoristio greškom za onlajn klađenje.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović kaže za TV Vijesti da ništa ne kriju niti zataškavaju, već sprovode interne procedure, a spremni su, poručuje, i da sve službene kartice daju na uvid javnosti.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), sa druge strane, pozivaju na hitnu promjenu prakse prilikom zapošljavanja i transparentnosti, jer kako ističu, prikrivanje podataka budi sumnju da se novac zloupotrebljava u privatne svrhe.

Slučaj zloupotrebe službene platne kartice kompanije EPCG – Željezara Nikšić, objelodanila je prije dva dana Alternativa Crna Gora, pitajući predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede, Milutina Đukanovića da li je tačno da je sa ove kartice obavljeno 19 transakcija od po 1.000 eura prema jednom lancu kladionica.

Đukanović danas tvrdi da su, kako u EPCG, tako i u kćerki firmi odmah reagovali.

"Mi smo pokrenuli te procedure da razgraničimo čije su odgovornosti i bez obzira na to što se smatra da je to u nadležnosti Odbora direktora Željezare i njihovog menadžmenta, mi smo takođe pokrenuli procedure i u EPCG i zakazali smo sjednicu Odbora direktora EPCG prije nego što je bilo šta izašlo u javnost. Znači, nije se krilo, nije se zataškavalo. U međuvremenu je g. Perunović podnio ostavku", rekao je Đukanović za TV Vijesti.

Perunović je krajem 2020. došao na mjesto državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija, u aktuelnoj Vladi bio je savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem, a nedavno je imenovan na čelo Odbora direktora preduzeća EPCG- Željezara.

Iz nikšićkog DPS-a, aludirajući na aktuelnu vlast,danas porucuju da su takozvani oslobodioci donijeli u živote građana toliko novina, a da su sebe oslobodili moralnih i pravnih regula.

Naglašavajući da je EPCG i u doba DPS-a bila jedna od najnetransparnetnijih državnih kompanija, u MANS-u i danas pozivaju na hitnu promjenu prakse prilikom zapošljavanja.

"Kadar se bira po slovu zakona, a mi nažalost imamo situaciju da se kadar bira po političkoj liniji, ili rodbinskoj, pa onda imamo ovakve primjere i ovakve rezultate, imali smo i u prošlosti. Mi godinama pokušavamo da dođemo do podataka o poslovanju EPCG i drugih državnih komapnija, konkretno EPCG ne poštuje zakon o slobodnom pristupu informacijama, pa na taj način ne daje podatke o tome koliko lica i ko su ta lica koja su zaposlili, ne daju podatke o naknadama menadžmentu, ne daju platne liste, ne daju pristup djelovima kolektivnog ugovora. Mi smo i tada sumnjali da se podaci kriju upravo iz razloga da bi se sakrila zloupotreba novca u privatne svrhe", rekao je Lazar Grdinić iz MANS.

On zato najavljuje da će MANS poslati zahtjeve za slobodan pristup informacijama ne samo EPCG već i svim povezanim kompanijama, kojima će tražiti izvode sa svih žiro računa, ali i izvode o potrošnji sa svih službenih kartica kako bi probali da ogole da li je ovih zloupotreba bilo i ranije i da na neki način preduprijede da ih ne bude u budućnost.

Đukanović tvrdi da nemaju šta da kriju.

"Evo ja imam službenu karticu na 3.000 eura, kad bi negdje nešto trebalo hitno da se plati, do sad mi je saldo nula. Nijesam centa potrošio sa te službene kartice. Evo spremni smo da pokrenemo inicijativu i mi ćemo javno objaviti sve, kako je ko trošio sa svoje službene kartice", rekao je on.

Iz EPCG su potvrdili da je 19.000 povučenih sa službene platne kartice sljedećeg dana vraćeno sa Perunovićevog privatnog računa.

Bonus video: