Gazivoda: Od dana kada smo preuzeli treću smjenu u Institutu za bolesti djece pregledano je 791 dijete

Ona je napomenula da niko ne dovodi u pitanje nužnost i neophodnost kontinuirane zdravstvene zaštite 24 sata dnevno kada su djeca i ostali pacijenti u pitanju

5989 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Od dana kada smo preuzeli treću smjenu od 11. maja do jučerašnjeg datuma u noćnoj smjeni u Institutu za bolesti djece (IBD) pregledano je 791 dijete, kazala je doktorka, pedijatar i alergolog Milica Gazivoda.

Ona je dodala da su oni reorganizovali njihovu službu uvođenjem dežurstva trećeg pedijatra, prema tome, kako kaže, jedan pedijatar obavlja dežurstvo od 21 do sedam časova ujutru.

Ona je napomenula da niko ne dovodi u pitanje nužnost i neophodnost kontinuirane zdravstvene zaštite 24 sata dnevno kada su djeca i ostali pacijenti u pitanju.

"Apel roditeljima i starateljima da ne dovode djecu u Institut za bolesti djece tokom doba dana kada regularno sve aktivnosti obavlja Dom zdravlja, u tom smislu da ih nezaobilaze jer se onda dodatno povećava naš obim posla i na neki način remeti naša osnovna djelatnost i redovne aktivnosti na odjeljenju", kazala je Gazivoda.

Ona je istakla da je noćna smjena namijenjena prvobitno za zbrinjavanje hitnih stanja najmlađih pacijenata.

"Hitna stanja u kojima roditelji trebaju da dovedu djecu su neke naglo nastale epizode otežanog disanja, gušenja, zadesnja gutanja ili udisanja stranog tijela, povišena temperatura kod djece mlađa od tri mjeseca odnosno povišena temperatura kod starije djece koja dovodi do izmjene opšteg stanja i traje duže od pet dana, bolovi u grudima, naglo nastale glavobolje praćene povraćanjem, osipi koji su praćeni povišenom temperaturom", kazala je Gazivoda

Bonus video: