U požarnu sezonu ulazimo sa nadom u pomoć susjeda i EU

Crna Gora na lokalnom nivou ima oko 660 vatrogasaca-spasilaca i 200 vozila

16535 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić

Nakon prošlogodišnjih požara duž čitavog primorja i drugih dijelova zemlje i problema u njihovom gašenju, u ovu sezonu ne ulazimo nimalo spremniji.

Nadležni kažu da će u slučaju potrebe učiniti sve sto je u njihovoj moći, a računa se i na pomoć iz susjedstva i Evropske unije.

Na teritoriji opštine Herceg Novi požari su prošlog ljeta u kontinuitetu bili aktivni više od dva mjeseca. Ugrozili su domaćinstva, na nekim mjestima i bezbjednost saobraćaja. Iz lokalne službe zaštite i spašavanja kažu da su prošle godine sa državom i vojskom imali dobru saradnju, na koju ove sezone ne računaju.

"Ove godine, mi imamo jednu kompleksnu situaciju, na teritoriji, ne samo Herceg Novog, već čitave Crne Gore... Letilice koje posjeduje Direktorat za zaštitu i spašavanje nisu spremne da dejstvuju u slučaju da je potreba. A koliko ja imam informaciju ni Vojska Crne Gore nema kapacitet kao što je imala prošle godine. Ja moram naglasiti da su dva pilota Vojske Crne Gore prekomandovana u pješadiju. Tako da mi ove godine očekujemo dosta slabiji odgovor države u odnosu na prošlu godinu", rekao je za Televiziju Vijesti Zlatko Ćirović iz Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi.

U Direktoratu za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore ipak kažu da su spremni za pomoć lokalnim službama.

"S obzirom na kapacitete kojima raspolaže čitav sistem zaštite i spašavanja Crne Gore, sa tim čime raspolažemo, mi smo spremni", rekao je za TV Vijesti direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović.

A MUP trenutno na raspolaganju ima samo jednu letilicu osposobljenu za gašenje požara, dok su dvije u proceduri servisiranja i popravke.

"Jedan helikopter nam je trenutno u Grčkoj na redovnom servisiranju. Helikopter 412 nam je u Podgorici i za njega čekamo neke rezervne dijelove, koji su u putu i koji bi trebalo da stignu. Naravno, tu nedostaje mnogo toga što se tiče opreme i ljudskih resursa, ali evo, to je što je. Sa tim što imamo, mi smo spremni za narednu požarnu sezonu, tako da se nadam da ćemo odgovoriti svim izazovima koji budu pred nama", rekao je Bešović.

Tvrdi da nema mjesta panici, jer je Crna Gora član Civilne zaštite Evropske unije, a pomoć možemo očekivati i od zemalja u okruženju, prvenstveno od Srbije i Hrvatske, s kojima naša zemlja ima potpisane bilateralne sporazume.

U Ministarstvu odbrane javnost podsjećaju da gašenje požara nije prioritetni zadatak Vojske Crne Gore, ali da, kada god mogu, sve kapacitete stavljaju na raspolaganje nadležnim službama.

"Vojska Crne Gore će i ove godine imati kapacitete za gašenje požara i iz vazduha i sa kopna, ali će mogućnost njihovog angažovanja zavisiti i od njihovih aktivnosti, kao što su vježbe, obuke, kako u zemlji, tako i u inostranstvu", kazao je Filip Rakonjac, oficir za odnose s javnošću..

Crna Gora na lokalnom nivou ima oko 660 vatrogasaca-spasilaca i 200 vozila. Stotinu šezdeset je namijenjeno za gašenje požara.

Bonus video: