Šaranović: Nedostaje 4,5 miliona za plate zaposlenih u Glavnom gradu

"Novca ima najdalje do avgusta, što nalaže potrebu da pristupimo izradi rebalansa budžeta", kazao je zamjenik gradonačelnice Podgorice

38342 pregleda 421 reakcija 71 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 26.06.2023. 14:27h

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović kazao je da u važećem budžetu, koji je kreirala bivša gradska uprava, nedostaje četiri i po miliona za isplate zarada zaposlenih u Glavnom gradu.

"Novca ima najdalje do avgusta, što nalaže potrebu da pristupimo izradi rebalansa budžeta, kako bismo omogućili svima zaposlenima u Glavnom gradu da prime platu", rekao je Šaranović u Bojama jutra na TV Vijesti.

On je ukazao na "neplansko povećanje zarada" od strane bivše administracije, ali i činjenicu da su koeficijenti uvećani Granskim kolektivnim ugovorom za upravu i pravosuđe.

Najpovoljniji scenario da se zaposlenima u "Čistoći" isplate samo neto zarade za jun

Šaranović je kazao da se gradsko preduzeće "Čistoća" nalazi u "velikim finansijskim dubiozama".

Na pitanje da li će zaposlenima u tom preduzeću biti isplaćene zarade za jun je rekao:

"Ono što bi najpovoljniji scenario mogao biti ovog mjeseca je da se zaposlenima isplate samo neto zarade, zbog neuplaćenih doprinosa. Dug koji je ostavljen na kraju mandata bivšeg direktora je 20 puta veći nego kad je počeo mandat i iznad je dva miliona", istakao je on.

Ocijenio je da higijena u glavnom gradu nije na željenom nivou, ali je, upitan da li se otpad odnosi vozilima željenom dinamikom, rekao da postoje "crne tačke", tvrdeći da se to ipak može postići. On je, osim činjenice da trenutno funkcioniše samo 14 od 31 vozila za odnošenje otpada, ukazao da svaki peti zaposleni u "Čistoći" na bolovanju, ali i podsjetio da dio građana na neadekvatan način odlaže otpad.

Napravljen je dinamički plan, kako je naveo, koji podrazumijeva da se pokuša naći rješenje sa drugim gradskim preduzećima koja se mehanizacija za odnošenje otpada može ustupiti privremeno, i dat je nalog komunalnoj policiji i inspekciji da povedu računa o tome da spriječe nelegalno odlaganje otpada.

Šaranović je rekao da je i "Deponija" suočena sa velikim finansijskim izazovima.

Zamjenik gradonačelnice je najavio da će danas predati dokumentaciju o, kako je naveo, postojanju sumnje da su pojedini u "Čistoći" vršili određena krivična djela koja se gone po krivičnoj dužnosti.

"Radi se o obimnoj dokumentaciji, sa dijelom nismo upoznali javnost, ali ćemo upoznati tužioca, formalno još danas. Očekujemo da preduzmu radnje iz ssvoje dužnosti".

Šaranović je, upitan da li imaju informacije o još zloupotreba u gradskim preduzećima, rekao da su "neformalna saznanja zapanjujuća, ne samo u 'Čistoći', već i u drugim".

"Gdje god dođemo u posjed saznanja da su vršene zloupotrebe, od sitnih do krupnih, upoznaćemo javnost i nadležne", dodao je.

"Kolektor jedan od najznačajnijih prioriteta"

Šaranović je rekao da će nadležni narednih sedmica pokrenuti dijalog sa mještanima Botuna oko lokacije za kolektor.

"Imamo jedan 'vruć krompir', ali, koliko god to bila izazovna situacija, nije nešto čemu nećemo pristupiti odgovorno. Krenućemo u razgovore sa mještanima, siguran sam da postoji način da se nađe do optimalnog rješenja. Izgradnja kolektora je jedan od najznačajnijih prioriteta ove gradske uprave, jer je to preduslov daljeg razvoja grada", naveo je on.

Postojeće postrojenje, kako je kazao, može da pokrije svega 20 odsto potreba građana Podgorice.

"To dovoljno govori koliko je neophodno da se što prije pristupi izgradnji postrojenja, što zbog razvoja grada, što zbog devastacije Morače i Skadarskog jezera", istakao je.

Bonus video: