Hoće li rekonstrukcija "Podgoričanke" postati ispunjeno obećanje vlasti: Obnova do kraja naredne godine?

Iako imaju različite ideje o tome kako bi trebalo osmisliti sadržaje u zgradi bivse robne kuće, Podgoričani su saglasni da sadašnji urušeni izgled ne priliči strogom centru grada

23095 pregleda 89 reakcija 35 komentar(a)
Detalj iz robne kuće, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz robne kuće, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon decenija propadanja, rekonstrukcija robne kuće "Podgoričanka", mogla bi postati ispunjeno predizborno obećanje novih podgoričkih vlasti.

To potvđuje zamjenik gradončelnice Luka Rakčević, koji vjeruje da bi nekad poznata robna kuća "Beograd", mogla sa novim sadržajima, da se obnovi do kraja naredne godine.

Prethodno je neophodno definisati buduću namjenu objekta i procijeniti koliko je novca potrebno za popravku.

Iako imaju različite ideje o tome kako bi trebalo osmisliti sadržaje u zgradi bivse robne kuće, Podgoričani su saglasni da sadašnji urušeni izgled ne priliči strogom centru grada.

Od 1955. godine, kada je izgrađena, robna kuća u centru Podgorice mijenjala je imena.

U "Nami", "Titograđanki", pa robnoj kući "Beograd", i na kraju "Podgoričanki", građani su kupovali odjeću, obuću, hranu... Nekada se dolazilo i da se isprobaju prve pokretne stepenice u gradu.

Vrijeme je prošlo, stepenice su stale, a robna kuća postala je tek jedan od simbola tranzicije.

Iako je, nakon sudskog procesa dugog 18 godina, Glavni grad 2019. ponovo postao vlasnik zgrade, bivša uprava je, poslije dva neuspjela pokušaja da je proda, digla ruke od prostora od gotovo četiri hiljade kvadrata.

Muzeje i galerije u ovoj zgradi vidi i Predrag Tomović, autor emisije "Oči Podgorice" na Televiziji Vijesti.

Dok to ili nesto slično ne dočekamo, pogled na Trg nezavisnosti, sa prozora bivše robne kuće bezbjedan je samo za ptice.

Bonus video: