Podgoričani opet protestovali zbog najave gradnje hotela, Rakčević kaže da rade po zakonu

Jedan od stanara tvrdi da je zemljište na kojem investitor želi graditi hotel nekad bilo opštinsko, a da je samo dio pripadao porodici Rakčević. "U saznanju smo da je unazad godinu, do godinu i po, porodica Rakčević otkupila dio na kojem želi graditi hotel", kazao je on

14051 pregleda 162 reakcija 43 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2023. 13:03h

Blokadom kružnog toka između Bloka V i Bloka VI, građani iz tog dijela Podgorice su još jednom izrazili ogorčenost zbog najavljene gradnje hotela.

Pošto nakon prvog protesta 12. juna nije bilo reakcije nadležnih, primorani su, kaže stanar Petar Minić, da blokiraju saobraćaj u znak nezadovoljstva.

Tvrdi da je zemljište na kojem investitor "Šajo grupa" želi graditi hotel nekad bilo opštinsko, a da je samo dio pripadao porodici Rakčević.

"U saznanju smo da je unazad godinu, do godinu i po, porodica Rakčević otkupila dio na kojem želi graditi hotel. O tome ćemo tek pribaviti dodatne informacije, jer smo i te informacije dobili nezvanično", rekao je Minić.

S druge strane, investitor Žarko Rakčević ističe da je u pitanju privatno zemljište i da sve radnje sprovode u skladu sa zakonom. Napominje i da Detaljni urbanistički plan reguliše i namjenu površine.

"Već u dva DUP-a ovdje je ucrtan objekat P+3, spratnosti: prizemlje i tri sprata, ukupne bruto razvijene građevinske površine oko 1.300 metara kvadratnih, sve zajedno na tim etažama. Tokom javne rasprave, o DUP-u nije bilo nikakvih primjedbi i nije sad donijet, već je u dva navrata DUP-om to bilo predviđeno", ističe on.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kazali su da inspekcija obavlja kontrolu dostavljene prijave građenja i dokumentacije.

"Obavještavamo vas da je dana 16.06.2023. godine, pod brojem 121-745/23-4973/1, na Pisarnici Ministarstva, zaprimljena prijava građenja predmetnog objekta. Urbantstičko-građevinska inspekcija vrši kontrolu dostavljene prijave građenja i dokumentacije dostavljene uz istu, o čemu će sačiniti zapisnik i konstatovati utvrđeno činjenično stanje, te u daljem postupku preduzeti dalje upravne mjere i radnje u skladu sa svojim ovlašćenjima, a u okviru svojih nadležnosti", kazali su iz ministarstva.

Bonus video: