Građani se prilikom tehničkog pregleda vozila upućuju na Mašinski fakultet: "Masa nije usaglašena sa stvarnim stanjem"

"Ovo je procedura uređivanja sistema koju moramo da uradimo. Sa stanovišta struke i zakonodavca, ovo su pravi koraci. Vjerovatno će vremenom i građani uvidjeti da je to značajno", rekao je u Bojama jutra na TV vijesti, profesor Mašinskog fakulteta Milenko Damjanović

20474 pregleda 417 reakcija 26 komentar(a)
Vozila na Mašinskom fakultetu, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Vozila na Mašinskom fakultetu, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Proteklih dana Televiziji Vijesti javio se veliki broj građana koji su odvezli svoja vozila na tehnički pregled da ih registruju upućeni u laboratoriju Mašinskog fakulteta.

Većina automobila se upućuje na Mašinski fakultet, a građani kažu da o tome nijesu informisani.

Televizija Vijesti je kontaktirala Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) vezano za ovu temu, odakle su ih uputili na Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Iz MUP je rečeno da ipak to nije njihova nadležnost nego MKI.

"Ovo je procedura uređivanja sistema koju moramo da uradimo. Sa stanovišta struke i zakonodavca, ovo su pravi koraci. Vjerovatno će vremenom i građani uvidjeti da je to značajno", rekao je u Bojama jutra na TV vijesti, profesor Mašinskog fakulteta Milenko Damjanović.

On je kazao da kada je u pitanju problematika uređenja uslova šta vozila treba da ispune da bi učestvovala u soabraćaju, jeste pravilnik koje donosi MKI.

Damjanović je kazao da je novina upotreba vaga na tehničkim pregledima, jer se uočilo da mnoga vozila nemaju usaglašenu masu sa stvarnim stanjem.

"To je toliko značajno u struci da čak neko u krivičnom postupku kad se desi saobraćajna nezgoda može da bude optužen da nema svoj doprinos zbog nepravilnih masinih podataka. Kada pogledamo broj vozila kod kojih je neusaglašena masa sa stvarnim stanjem, znate šta bi se desilo, kad bi pogledali dokumentaciju i preveli na visinu ljudi, desilo bi se da u Crnoj Gori imamo ljude preko tri metra visine", rekao je Damjanović.

On je kazao da je značaj mase veliki, iz razloga kad se proglašava da je kočioni sistem kod vozila ispravan, mora da se ispuni i tehnički i normativni dio.

"Normativni dio se odnosi na kočioni koeficijent koji direktno zavisi od mase", rekao je Damjanović.

Bonus video: