Proizvođači i hladnjačari: U uvoznoj malini nalazi se i crnogorska, koja se izvozi u Srbiju, pa se pakuje i vraća

Mnogi proizvođači i hladnjačari tvrde da se u toj uvoznoj smrznutoj malini nalazi i crnogorska koja se izvozi u Srbiju, gdje se pakuje i vraća na crnogorsko tržište sa oznakom stranog proizvoda. U Ministarstvu poljoprivrede rješenje vide u pokretanju prerađivačke industrije

18629 pregleda 171 reakcija 15 komentar(a)
Maline, Foto: Screenshot/Youtube/TV Vijesti
Maline, Foto: Screenshot/Youtube/TV Vijesti

Iako hladnjačari još nisu prodali svu svoju malinu, na crnogorskom tržištu se nalazi uvozna, uglavnom smrznuta, po višim cijenama nego što je naši proizvođači prodaju.

Mnogi proizvođači i hladnjačari tvrde da se u toj uvoznoj smrznutoj malini nalazi i crnogorska koja se izvozi u Srbiju, gdje se pakuje i vraća na crnogorsko tržište sa oznakom stranog proizvoda.

U Ministarstvu poljoprivrede rješenje vide u pokretanju prerađivačke industrije.

Da bi malina završila iz hladnjače "Nedović" u obližnjem marketu proći će na stotine kilometara do Srbije i vratiti se u taj, ali i ostale crnogorske markete po značajno višoj cijeni.

Apsurdnost ovakve situacije,u kojoj sve domaće maline ne mogu biti prodate na domaćem tržištu, objašnjava direktor Biotehničkog centra u Bijelom Polju, Dejan Zejak.

"Iz doline rijeke Lim ta maline ide u neki otkupni centar negdje u Lazarevcu, Beogradu ili Arilju, a onda se cjelokupna malina i iz tog kraja, ne samo iz Crne Gore, ide dio i iz okolnih republika. Tržište koje je najbliže i najtradicionalnije za izvoz naše maline jeste Srbija. Godišnje se iz Crne Gore izveze oko 500 tona maline, ako znamo da Republika Srbija ima godišnju proizvodnju od 60 do 100 hiljada tona, onda nam je jasno da ovih 500 tona učestvuje sa svega 0,05 posto u ukupnoj proizvodnji", rekao je Zejak.

Prema podacima Monstata, koje je klasifikovalo i TV Vijesti dostavilo Ministarstvo poljoprivrede, za prva četiri mjeseca ove godine Crna Gora je izvezla preko 111 tona zamrznute maline za oko 266 hiljada eura, dok je uvezla preko 13 tona smrznute maline za 84 hiljade eura.

Prošle godine Crna Gora je uvezla skoro 34 ipo tone zamrznute maline, a izvezla preko 214 tona, takođe zamrznute maline. Nije bilo izvoza svježih malina, ali smo zato uvezli preko dvije tone za 25 hiljada eura.

Ipak, na policama tri trgovinska lanca marketa u Crnoj Gori nalaze se zamrznute maline u pakovanjima od 250 grama bjelopoljske hladnjače Kujović, koja košta skoro duplo jeftinije od pakovanja od 300 grama zamrznutih malina poznatih brendova iz Srbije. Da plasiraju svoj proizvod Kujovići su odlučili kako bi održali kontinuitet rada hladnjače tokom godine.

Kako riješiti situaciju u kojoj se na tržištu Crne Gore nalazi uvozna malina po višim cijenama u odnosu na domaću, koju pritom proizvođači i hladnjačari ne mogu da prodaju?

U Ministarstvu poljoprivrede rješenje vide u podizanju prerađivacke industrije.

Iz Ministarstva najavljuju i da ce mimo strogih procedura pregovaračkog procesa ove godine pomoći hladnjačarima koji još nisu prodali svu prošlogodišnju malinu Srbiji.

I dok se prošlogodišnji problemi jos nisu riješili, novi su već pred vratima, pa su zbog najavljene niske otkupne cijene mnogi malinari pokosili svoje malinjake, a oni koji će ove godine brati maline, ubraće manje, jer je dugi kišni period uticao na rod.

Bonus video: