Ćirović za TV Vijesti: Crna Gora je u posljednjih godinu kvartalno gubila po tri miliona eura na sudske sporove

Najpoznatiji slučajevi štete koju je država pretrpjela jesu nezakonite smjene direktora škola u mandatu ministarke Vesne Bratić i odšteta koju su dobili podgorički advokati nakon što su oslobođeni optužbe u slučaju koji je protiv njih pokrenuo bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić 2017. godine.

13596 pregleda 149 reakcija 15 komentar(a)
Ćirović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ćirović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Država je u posljednjih godinu kvartalno gubila po tri miliona eura iz budžeta na razne sudske sporove, kaže za Televiziju Vijesti zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović.

Najpoznatiji slučajevi štete koju je država pretrpjela jesu nezakonite smjene direktora škola u mandatu ministarke Vesne Bratić i odšteta koju su dobili podgorički advokati nakon što su oslobođeni optužbe u slučaju koji je protiv njih pokrenuo bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić 2017. godine.

Zato je država zatražila od Katnića i Bratićke da nadoknade štetu, a suđenje protiv Katnića je u toku dok suđenje Bratić još nije počelo.

Zbog izgubljenih tužbi, iz budžeta Crne Gore u posljednjih godinu odlilo se 12 miliona eura. Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović za Televiziju Vijesti kaže da je cilj tog organa da spriječi buduće štete.

,,Proteklih godinu dana, na kvartalnom nivou to je bilo nekih tri miliona eura u odnosu na sve državne organe, ali ne možemo reći da je sve bilo šteta. Ima i osnovanih tužbenih zahtjeva, veliki broj radnih sporova itd, ali u prethodnom periodu to je znalo i da bude po četiri miliona na kvartalnom nivou. Tu je najviše radnih sporova, protiv Uprave javnih radova i uglavnom svojinski sporovi koji su stalni i koji se vjerovatno nikad neće završiti."

Zbog najpoznatijih slučajeva zaštitnica je podnijela tužbe protiv bivših javnih funkcionera od kojih traži nadoknadu štete. Od bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića tužbom se traži da nadoknadi 11.500 eura koliko je isplaćeno advokatima Goranu Rodiću, Siniši Gazivodu i Mariji Radulović, koje je 2017. neosnovano gonio u slučaju A2A. Zbog nezakonite smjene direktora škola u mandatu bivše ministarke Vese Bratić, država će isplatiti najmanje 300 hiljada eura odštete pa je tužena i Bratić ali suđenje nije počelo ni nakon pet mjeseci.

,,Ne možemo govoriti trenutno o iznosu, niti šta će sud da odluči. Postupak je u toku. Samo znam i imam informaciju da tužba nije uručena, dok je u odnosu na gospodina Katnića otpočeo postupak."

S druge strane, Bratić je nakon tužbe zatražila da Ćirović pokrene postupke i protiv više desetina drugih javnih funkcionera, zbog čijih odluka je oštećen budžet države. Ćirović to nije uradila.

,,Gdje god bude zaštitnik našao za shodno da pokrene postupak za takvu vrstu tužbe, gdje god bude mogao da dokaže tu namjeru ili kranju nepažnju pojedinca, svakako će pokrenuti postupak. Nije mu za to bila neophodna inicijativa Vesne Bratić. Dosad još nismo pokrenuli, ali imamo u razmatranju dosta predmeta. Ne oni na koje je ukazala gospođa Bratić."

Ćirović smatra da je to jedini način da se zaštiti budžet, te da ako zaživi regresna odšteta, onako kako je planirano, državni posao neće biti, kako kaže, tako popularan kao sada.

,,I da jednostavno, ne može svako da se prihvati svake pozicije u državi, nego da to mora biti neko ko je i odgovoran, i stručan, i savjestan."

Bonus video: