Novi problemi za malinare, hektari ugašenih i pokošenih malinjaka

Iako se nadaju finansijskoj pomoći Vlade, iz ministarstva poljoprivrede stiže odgovor da se osiguraju

5480 pregleda 1 komentar(a)
Maline, Foto: TV Vijesti
Maline, Foto: TV Vijesti

Prošlogodišnji problemi u malinarstvu još se nisu riješili, a novi su već pred vratima, pa su zbog najavljene niske otkupne cijene mnogi malinari pokosili svoje malinjake.Oni koji će ove godine brati maline, ubraće manje, jer je dugi kišni period uticao na kvantitet i kvalitet roda.

Iako se nadaju finansijskoj pomoći Vlade, iz ministarstva poljoprivrede stiže odgovor da se osiguraju.

Drastično nižu otkupnu cijenu malina i slab rod usljed dugog kišnog perioda očekuju skoro svi malinari u Crnoj Gori, posebno u Bijelom Polju - centru malinarstva, gdje ih je oko pet stotina.

Kad se ovim problemima dodaju prošlogodišnji, posljedica su hektari ugašenih i pokošenih malinjaka, među kojima i malinjak Andrije Delića.

"Mislim da je ugašeno negdje oko 10 hektara, a oko pet hektara je preskočilo berbu ove godine. Ja sam takođe svoj malinjak sa 1,2 hektara sveo na svega 12 ari, ovu godinu sam preskočio, jer je krajnje neizvjesna, krajnje neisplativa.", kazao je predsjednik Udruženja malinara Polimlje Andrija Deilć.

Malinari koji su redovno radili već su u problemima.

"Hladnjačari nisu naplatili, mi nismo naplatili, ušli smo ni sami ne znamo kako u ovu godinu u proizvodnju, ostali smo bez sredstava, konkretno ja sam prošle godine preko dvije ipo tone maline, koje nisam naplatio", rekao je malinar Igor Petrić.

Da nisu primijenjena sva prskanja i agrotehničke mjere koje su trebale da se primijene smatra proizvođač bobičastog voća Gojko Nedović, dodajući da je razlog to što "jednostavno nemaju odakle".

"Nema se odakle, jer se u hladnjačama još nalaze prošlogodišnje maline koje zbog poremećaja na tržištu nisu prodate, odnosno izvezene za Srbiju", dodao je Nedović.

Hladnjačar Bogić Nedović je rekao da u ovom momentu u njihovoj hladnjači stoji neprodato oko 62 tone koja je prošle godine, kako kaže, plaćena po četiri eura i 30 centi, dodajući da se sada može prodati između dva eura i dva eura i 30 centi.

"Ako se uzme otkupna cijena i troškovi proizvodnje, znači gubitak za nas hladnjačare, ne samo za našu hladnjaču nego i za sve ostale je gubitak tri eura, na 300 tona koliko je bilo neprodato te maline to je gubitak od 900 hiljada eura. Zato smo se obratili Vladi da nas subvencioniše sa 600 hiljada eura i na taj način makar dio naših gubitaka pokrije, a 300 hiljada eura mogli bi mi sami nekako da podnesemo i da nastavimo sa ovim poslom", naveo je Nedović.

Iz ministarstva poljoprivrede stize odgovor da osiguraju svoje zasade

"Poljoprivredna proizvodnja je proizvodnja koja je na otvorenom sa neizvjesnim ishodom, ono što mi definitivno radimo i pozivam poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje zasade, da pokušamo na taj način da nadomjestimo i eventualne štete koje imaju u samom procesu proizvodnje, jer moram da naglasim da je iznos podrške 60 posto polise koju mi podržavamo da lokalne polise do 30 posto", kazao je Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede.

S obzriom na trenutno stanje neki proizvodjaci već donijeli zaključak:

"Polako malinarstvo umire", zaključio je Delić.

Bonus video: