Jovanović: Skuplja radna snaga i poskupljenje svih imputa uslovilo rast cijena

Iz Udruženja ugostitelja ističu da su cijene u prosjeku podigli 10 odsto, i da je ta odluka opravdana

5803 pregleda 11 komentar(a)
Jovanović, Foto: TV Vijesti
Jovanović, Foto: TV Vijesti

Dok zvanična statistika pokazuje da su hotelski i privatni smještaj, u Budvi ove sezoni skuplji za najviše 20 odsto, povećanje cijena nije zaobišlo ni hranu.

U Bojama jutra su pokušali da saznaju kako turisti reaguju na ove promjene.

Dvoje turista iz Turske su kazali da ne planiraju da potroše puno, upoređujući odnos eura i turskih lira, te da je ove godine nepristupačno.

"Meni treba dnevno 50 eura za hranu, i to za je mene dosta skupo", rekao je jedan od turista.

S druge strane, Englezima je prihvatljivo to što jedan obrok plate oko 15 eura.

"Pristupačno je, očekivali smo da je skuplje, zato smo prijatno iznenađeni. Gledajući cijene, nijesmo očekivali da za 10, 15 eura možemo ručati." kazali su engleski turisti.

Bilo je i onih turista koji su ponovo odlučili da ljetuju u Crnoj Gori jer, iako je, kako kažu, skuplje i dalje je sve u redu.

"Za hranu, nas dvoje potrošimo 80 eura, svaki dan", dodali su.

Iz Udruženja ugostitelja ističu da su cijene u prosjeku podigli 10 odsto, i da je ta odluka opravdana.

"Ono što je uslovilo rast cijena je skuplja radna snaga i poskupljenje svih imputa, i to prosto prouzrukuje povećanje cijena", kazao je predsjednik UO Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović.

Dugogodišnji ugostitelj Krsto Niklanović, iako nije želio da koriguje cijene, na to je, objašnjava, bio primoran.

"Vidite i sami da svakog dana, su druge cijene, ja sam 10 -15 dana, poskuio, pomalo da ne bude vidi koliko je kod Krsta. Poskupljenje smještaja, prošle godine su trčali za mnom, imamo sobe za radnike, a ove užas jedan, i to što se nađe je skuplje 70, 80 posto", rekao je Niklanović.

Iako ne pamte da je Budva bila punija, Niklanović i Jovanović objašnjavaju da se struktura gostiju promijenila, samim tim i njihove navike su drugačije.

"Nego, evo podatak don perionjon nisam ni jedan prodao ni prošle ni ove godine, nekada se prodavao kao kisela voda", dodao je Niklanović.

Jovanović smatra da problem predstavlja struktura gostiju.

"Mislim da ljudi ovih dana govore o cijenama, mislim da one nijesu problem već struktura gostiju, njihova očekivanja od destinacije je ono što je problem. Na kraju krajeva, ne treba govoriti o kvanitativnom broju turista, već o kvalitetu. Bolje i manje turista ali kvalitetnih koji mogu da potroše više novca kod nas", dodao je.

Kolika će biti zarada od ovogodišnjg ljeta, najbolje će se znati kada glavni dio turističke sezone prođe.

"Mislim da ide nekim trendom, ali pustimo 2019. – ima razloga za optimizam", naveo je Niklanović.

Jovanović je rekao da u generalnom i konačnom računaju da će biti bolji nego pršle godine, jer su svi mjeseci, kako kaže, bili dobri, pa, prema njegovom mišljenju, nema razloga da bude drugačije.

Osim hrane, prema zvanični podacima i hoteleske usluge su skuplje od 7 do 20 odsto, a i cijene privatnog smještaja, naročito onog na atraktivnim lokacijama - veće su za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Za ležaljke na Slovneskoj plaži najmanje je potrebno izdvojiti 12 i 15 eura a kako ugostielji kažu, što ste bliži moru, više ćete platiti.

Bonus video: